Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Utvisa inte västeråsaren Sari till Erdogans Turkiet

Sari Savci, 72 år, Västerås, ansökte om asyl i Sverige i januari 2015. När jag nås av Migrationsverkets beslut att kurdiskan Sari Savci inte får stanna i Sverige, utan utvisas till Turkiet, blir jag djupt besviken och oroad. Besviken för att hon har visat för Migrationsverket att hon i hemlandet är utsatt för förföljelse. Beslutet är helt enkelt omänskligt. Oroad för att förföljelsen av henne riskerar att fortsätta den stund som hon sätter sin fot i Turkiet.

Sari Savci tillhör en känd kurdisk familj som i decennier har arbetat politiskt för kurdernas grundläggande mänskliga rättigheter och titt som tätt förföljts av den turkiska säkerhetspolisen.

Sari och hennes familj har alltid varit under den turkiska polisens och militärens bevakning.

Familjen har drabbats ännu hårdare sedan Turkiet fick den despotiske presidenten Recep Tayyip Erdogan och hans hat och hot-politik mot kurderna. Med bomber och bulldozrar förstörde Erdoganregimen mer än hälften av familjens hemstad Nusaybin hösten 2015. Det är ett mirakel att Sari och hennes familj lever i dag.

Sari och hennes familj har alltid varit under den turkiska polisens och militärens bevakning. Hennes hem har blivit genomsökt av polis upprepade gånger och hon har även gripits och förhörts av det ökända turkiska gendarmeriet då hon har misstänkts hjälpa PKK (Partiya Karkerên Kurdistan).

Även sedan Sari flyttade från Nusaybin har den turkiska militären genomfört tillslag mot hennes bostad i hemstaden.

Hennes dotter, en framgångsrik poet som numera är bosatt i Sverige, har tidigare varit fängslad i tolv år i turkiskt fängelse på grund av sitt politiska engagemang.

En av hennes söner har arbetat för det prokurdiska partiet HDP som dagligen motarbetas och demoniseras av Erdogan. Fler än 10 000 av dess medlemmar och funktionärer har placerats i fängelser på order av Erdogan. Nästan alla folkvalda

HDP-borgmästare har avlägsnats sina poster av det turkiska inrikesministeriet och ersatts med Erdogans lakejer.

Vid det här laget är det ingen hemlighet att Erdogan betraktar alla oliktänkande som förrädare. Det är dessutom allmänt känt att Erdogan-regimen straffar anhöriga till personer som är kritiska mot dagens regim i Ankara. Alla som inte delar Erdogans världsuppfattning och visar det öppet tar stora risker. Många av dem frihetsberövas omedelbart.

Sari riskerar fängelsestraff och tortyr om hon återvänder till Turkiet eftersom hon och hennes familj har engagerat sig för kurdernas mänskliga rättigheter.

Den diabetesjuka Sari är blind på det ena ögat. Hon har ingen anhörig kvar i Turkiet som kan hjälpa henne. Migrationsdomstolen anser ändå att de skäl Sari Savci redogjort för inte är tillräckliga för att hon ska kunna beviljas uppehållstillstånd som skyddsbehövande.

Men detta är helt felaktigt enligt min mening. Sari riskerar fängelsestraff och tortyr om hon återvänder till Turkiet eftersom hon och hennes familj har engagerat sig för kurdernas mänskliga rättigheter.

Därför anser jag att migrationsmyndigheterna omedelbart ska bevilja Sari en fristad i vårt land.

Kurdo Baksi

Författare och mottagare av Olof Palmes

internationellla fredspris (2000) och Turkietkännare

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel