Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: V: Hög tid att agera för klimatet

När Vänsterpartiets eget budgetförslag föll i regionfullmäktige, föreslog vi i Vänsterpartiet att den vinnande budgeten skulle kompletteras med en regional koldioxidbudget. Men trots alla vackra ord om Agenda 2030 ville varken mittenstyret eller den övriga oppositionen stötta förslaget.

Vi politiker är fullt medvetna om den tuffa ekonomiska situation som regionen har att förhålla sig till. Vi studerar prognoser om skatteintäkter och befolkningsunderlag, samtidigt som vi lyfter på alla tänkbara stenar för att hitta om inte en skatt, så åtminstone något som kan prioriteras om. Vi skulle aldrig våga fatta viktiga ekonomiska beslut utan att ha alla papper på bordet, rörande kommande investeringar i akutsjukhus, avkastningar på pensionsmedlen och kommande avtalsrörelser.

Men när det gäller den minst lika tuffa klimatsituationen går vi inte lika grundligt tillväga. Visst, det kanske har blivit lite varmare, och det kanske regnar lite mer, men vilka konsekvenser det kommer att få inom en mycket nära förestående framtid tänker vi inte så mycket på. Klimatet håller på att förändras. Vi ser det redan och vi kommer att få vänja oss vid skyfall, värmeböljor, bränder, skred och torka.

Det här är stora utmaningar inte bara för våra ekosystem, utan även för människors hälsa och alla samhällskritiska verksamheter. Det innebär även en ökad risk för social oro när vi inte längre kan ta sådant som rent dricksvatten för givet.

Utsläppen behöver minska kraftigt för att senast under andra halvan av det här århundradet vara noll. Sverige kan enligt beräkningar släppa ut maximalt 500 miljoner ton koldioxid och andra växthusgaser fram till år 2100 för att vi ska klara klimatmålen. Så ser den nationella budgeten ut. Här i Västmanland har vi inte ens gjort en budget. Vi vet alltså inte ens vilka miljöskadliga aktiviteter vi har råd med för att inte överskrida ramarna. Vi vet inte vilka investeringar som krävs. Och vi har inte heller tagit fram konkreta åtgärder som skulle kunna få klimatet i balans.

Så här kan vi inte ha det. Det är bråttom nu och läget är för allvarligt för att gissa, hoppas och chansa. Vi har ett ansvar för hur det kommer att vara här nu och i framtiden. Ord är bara ord tills de visas i handling!

Vänsterpartiet i Region Västmanland

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel