Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: V: Stärk Västerås stads antirasistiska arbete

Under våren 2020 har vi sett omfattande demonstrationer mot rasism runt om i världen. Den är närvarande i alla samhällen, även här i Sverige och i vår kommun. 

Mordet på George Floyd i USA var inte en isolerad händelse som gjorde att människor till slut trotsade pandemin och gick ut på gatorna. Det var den sista droppen som fick bägaren att rinna över i ett land där människor har fått uppleva rasism i decennier. Där generationer före dem har fått uppleva rasism och där det finns en rädsla för att generationer efter dem ska behöva gå igenom samma sak. 

Vi har länge sett hur rasismen har ökat även i Sverige i takt med att det har skett en normalisering av rasism. Men det är inte konstigt med tanke på att vi i våra beslutande församlingar har fler än ett parti som drar politiken till vad som kan liknas vid 50 nyanser av brunt. 

Rasismen är inte ett importerat problem som vissa skribenter hävdat i debatten. Frågan är inte heller om rasismen i Sverige existerar eller inte. Rasismen i Sverige sitter djupt och är en stor del av landets historia. Att sluta prata om ras och i stället prata om färgblindhet är ignorant och privilegierat. 

Vi borde prata om Sveriges roll i slavhandeln i Afrika. Vi kan fortfarande se spåren efter den i Ghana. Och varför frågar sig inte fler varför Saint-Barthélemys huvudstad heter Gustavia? Fler borde också fråga sig varför det fanns något som hette Svenska Afrikakompaniet. För att inte prata om rasbiologiska institutet. Listan kan göras lång och gör vi inte upp med detta så är vi fast i samma rasistiska mönster landet har haft i flera århundraden. 

För oss i Vänsterpartiet är det här en av våra viktigaste frågor. Det antirasistiska arbetet står sida vid sida med vårt arbete för ett socialistisk, feministiskt och ekologiskt samhälle. Där alla människors lika värde är något mer än bara teori och vackra ord i policys.

Ett samhälle fritt från rasism är bara möjligt om alla jobbar tillsammans för att nå detta mål.

Därför la vi vid sista kommunfullmäktige innan sommaren en motion för att stärka det antirasistiska arbetet. Vi vill att det ska synas att Västerås är en antirasistisk kommun som menar allvar med vår värdegrund och människosyn.

Ett samhälle fritt från rasism är bara möjligt om alla jobbar tillsammans för att nå detta mål. Det kan inte endast ligga på personer som utsätts för rasism att ta den kampen, utan det måste göras i hela samhället och på alla nivåer.

Varje västeråsare eller besökare ska känna att de är här på lika villkor och aldrig uppleva att de behandlas annorlunda på grund av rasism. För att vi ska nå dit, där alla känner att de är här på lika villkor, måste den privilegierade majoriteten, som aldrig utsatts för rasism eller kommer att utsättas för rasism, vara med i kampen för att krossa rasismen. 

Black Lives Matter-rörelsen visade verkligen vägen för antirasismen under den här våren. Det är upp till oss att tillsammans förvalta detta och se till att förändringar sker.

Hawar Asaiesh (V)

ersättare i kommunstyrelsen

Anna Maria Romlid (V)

oppositionsråd

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel