Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: V: Vi står alltid upp för demokratin

I en krönika vill VLT:s pensionerade ledarskribent Richard Appelbom att Vänsterpartiet Västerås ska ta avstånd från Kuba ("Sluta krama diktaturen, Vänstern"). Som vänsterpartister känner vi igen greppet. Då och då, särskilt när det går bra för Vänsterpartiet i opinionsmätningarna, brukar liberala skribenter svartmåla oss med guilt by association-argument och kräva offentlig avbön för verkliga eller upplevda illdåd i socialismens namn.

Den underliggande orsaken till skriverierna är att Vänsterpartiet inte sjunger med i lovsångerna till kapitalismen. För vi ser att kapitalismen, trots löften om frihet och jämlikhet, levererar ofrihet och ojämlikhet. Det räcker med att ta en promenad från Östra Hamnen till Södra Vallby i Västerås för att inse det. Färska siffror från SCB visar att medelinkomsten per år är 400 000 kronor respektive 150 000 kronor.

Vänsterpartiets historia består av delar som är positiva och av delar som förtjänar hård kritik. Vi har som inget annat parti fått ompröva vår historia och lära av den. Det har varit en helt nödvändig process och det är lärdomar som vi bär med oss.

I dag är Vänsterpartiet ett socialistiskt och demokratiskt parti som står upp mot orättvisor i vilken skepnad de än uppträder. Det är därför vi kritiserar Turkiets invasion av norra Syrien, den kinesiska ambassadens påhopp på svenska medier och Januariavtalets råa klasspolitik.

Om Richard Appelbom, på allvar, hade varit intresserad av hur Vänsterpartiet ser på Kuba hade han googlat på vad Vänsterpartiets utrikespolitiska talesperson, Håkan Svenneling, har sagt om landet. Då hade han hittat flera nyanserade uttalanden, till exempel att Vänsterpartiet anser att politiska fri- och rättigheter är en förutsättning för ekonomisk demokrati och den viktigaste garantin för att en socialistisk utveckling inte stelnar och stagnerar.

Tilläggas kan att Riksdagen för två veckor sedan klubbade ett EU-avtal med Kuba där det bland annat står att en dialog med Kuba är en bättre väg mot demokratisering än en isolering av landet. Det var ett beslut som röstades igenom av Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Moderaterna.

Men syftet med Richard Appelboms krönika är inte att föra en seriös debatt om Kuba, inte heller att föra en seriös debatt om vilket ekonomiskt system som gynnar flest människor. Syftet är att misskreditera Vänsterpartiets politik utifrån vad en av våra medlemmar har skrivit och sagt om Kuba i ett sammanhang där medlemmen inte företräder Vänsterpartiet.

I krönikan ifrågasätts också vilka partier och föreningar som tillåts delta på vårt 1 maj-firande på Djäkneberget. Vår utgångspunkt är att vi vill ha en bred vänsterrörelse. Att olika vänstergrupper ska kunna demonstrera tillsammans på arbetarrörelsens högtidsdag även om alla inte tycker lika i alla frågor har alltid varit en självklarhet för oss.

Vicktoria Bagi (V)

ordförande Vänsterpartiet Västerås

Anna Maria Romlid (V)

oppositionsråd

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel