Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Vad vill Miljöpartiet med sin politik?

Bästa Markus Lindgren: Du och jag hade en konversation på facebook för några dagar sedan, jag blev väldigt glad att du svarade på mina frågor och respekterar dina svar.

Jag tycker det är viktigt att folk får information om hur man resonerar om flygplatsen och vår konversation gav mig några saker att fundera över.

Här under är jag transparent och citerar mina frågor och dina svar:

Henrik: Hur ställer sig MP i Västerås till omställning till elflyg, vill ni vara drivande eller struntar ni det?

Markus: Vår uppfattning är att flygandet över tid måste minska, men att det flygande som ändå sker gärna får vara elektrifierat. Den frågan har emellertid svag bäring på Västerås flygplats.

Henrik: Att det skulle ha svag bäring på Västerås flygplats, då har du missat något. OSM har beställt 60 elflygplan för att kunna bedriva en miljövänligare flygutbildning. OSM är i dag Europas mest prisbelönta flygskola, och den har ni chans att sporra och driva åt rätt håll. Varför vill ni inte göra det?

Markus: Jag har relativt god koll på OSM och deras verksamhet. Således känner jag till att planen kommer leveras över relativt lång tid och att lejonparten kommer att placeras i andra länder och städer än Västerås och Sverige. Utifrån samtal med OSM har jag också förstått att bolagets avsikt är att ometablera på annan ort när Västerås flygplats läggs ned, vilket innebär att eventuella positiva effekter på teknikutvecklingen knappast uteblir.

Henrik: Bara för att de etablerar sig på annan ort så försvinner ju inte problemet för övriga Sverige, Europa och världen. Det vet ju du själv. Ta chansen i stället och driv en av det hetaste frågorna för framtidens flyg.

Markus: Jag skulle säga att det inte är särskilt mycket som talar för att det är Västerås som är avstampet i ett betydande tekniksprång här, även om jag uppskattar din optimism. I det läget blir det, som så många gånger i politiken, en målkonflikt där man får ställa olika värden mot varandra. För mitt partis del väger inte de elflyg som eventuellt ska placeras på OSM för nackdelarna med fortsatt kommunal flygplatsdrift. Med detta tackar jag för den här diskussionen och hoppas du fått svar på dina frågor.

Du är rakryggad och låter konversationen ligga kvar på din FB-sida, till skillnad från din kollega Anders Teljebäck som väljer att ta bort sånt som inte passar.

Om jag nu förstår dig och MP rätt, så är MP ointresserade av att ta ansvar för en av det frågor man driver hårdast i sin politik, så när man får chansen att påverka så tar man den inte. Beror detta på att ni saknar kompetens eller saknar ni vilja att förändra efter bästa förmåga, man måste forma sin politik efter hur världen ser ut, inte driva sin politik som om man ska förändra världen.

Det finns en sak som jag ogillar och det är när folk gnäller och inte kommer med förslag på lösningar. Det agerandet garanterar bara en sak, man kommer aldrig framåt på långsikt. Det bli kortsiktigt.

Dags att tänka om Markus och visa att MP tar ansvar.

Henrik Boresäter

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel