Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Vädjan till dagligvaruhandeln, konsumenter och politiker

Stora delar av restaurang-, kafé-, hotell- och besöksnäringen kämpar just nu för att överleva. Kunderna finns inte kvar när alla håller sig hemma. Detta får i sin tur förödande konsekvenser för alla mindre livsmedelsproducenter som därmed blir av med sina kunder. Vi ställer nu hoppet till medborgare i Västmanland med omnejd så att regionen även efter coronakrisen har kvar sina småskaliga livsmedelsföretag.

De små livsmedelsföretagen skapar också många jobb, inte minst åt unga och nya svenskar, i landets alla hörn.

Det finns 4 600 livsmedelsföretag i Sverige enligt Statistiska centralbyrån – bland dem har bara 650 företag fler än 10 anställda. Lokal, kött, chark, dryck, fisk, rot- och grönsaker förgyller vår vardag och finns där för oss i kris. Utöver dessa finns cirka 170 000 som jobbar inom råvaruproduktionen. I ingen annan industrigren startas så många nya företag som får Sverige att sjuda av innovation och entreprenörsanda.

De små livsmedelsföretagen skapar också många jobb, inte minst åt unga och nya svenskar, i landets alla hörn.

Men små företag är ofta extra sårbara. Den viktigaste försäljningskanalen för många mindre livsmedelsproducenter är just kaféer, restauranger, konferensanläggningar och hotell. När dessa inte har några kunder längre drabbas även de lokala, småskaliga svenska matproducenterna och bönderna. Det är inte en liten minskning vi sett under de senaste veckorna. Det är ett totalt stopp för många.

Vi vädjar till dagligvaruhandeln, till konsumenten och till politikerna att se sig om efter den lokala maten för att den ska få finnas kvar i en framtid. Vi begär inga stora åtgärder – vi behöver bara kunna sälja våra produkter.

Så Västmanländska Ica-handlare, regionala COOP, Lidl och Hemköp, Willys lokalt i Västmanland – låt oss få plats i era hyllor. Du konsument, se dig om efter den lokala maten på REKO, specialbutiker, saluhallar, gårdsbutiker och restauranger med lokalt på menyn.

Vi i den småskaliga odlings- och livsmedelsförädlingen undrar: Vilken framtid vill vi ha när krisen är över?

Det är ett mycket hårt arbete och stora investeringar som ligger till grund för att vi i dag kan njuta av en mångfald av mat och dryck med smaker från olika delar av vårt land. Det är en skatt som vi kan vara stolta över.

Vi i den småskaliga odlings- och livsmedelsförädlingen undrar: Vilken framtid vill vi ha när krisen är över? Vill vi ha kvar en rikedom av matkultur? Vill vi ha kvar arbetstillfällen och företagande på landsbygden?

Vill vi ha kvar små regionala livsmedelsproducenter som jobbar i samklang med naturen, värnar extra om djurhälsan och ställer om till ekologisk odling för att gynna biologisk mångfald, rent vatten och levande jordar? Vi vill det – men det sker inte utan er. Därför vädjar vi till er i dagligvaruhandeln, dig som konsument och dig som politiker – hjälp regionen att bibehålla den småskaliga livsmedelsproduktionen.

Många av oss kommer inte att finnas kvar nästa år om vi inte snabbt får tillbaks våra konsumenter. Kan vi sälja våra produkter nu så finns till och med potential för många inom den lokala livsmedelsnäringen att anställa fler medarbetare under krisen i stället för att lägga ner. Med gemensamma krafter kan vi nu tillsammans bidra till att möta de samhällsekonomiska utmaningar vi står inför.

Johanna Ryberg och Lena Ryberg-Ericsson

Köpings Musteri & Bergs Äppelgård

Kajsa Leander

Berga Bruk, Musteri & Äppelodling

Anitha Barrsäter och Lennart Westerdahl

Gröna Hagars Kött

Johan Björklund

Björklunds Kafferosteri

Erika Karsslon

Änga Gård

Catharina Hollaus Barklund

Hem till Gården

Ylva Belin

Projektledare Nära Mat

Dan Sederowsky

Strömsholms Brygghus

Göran Pettersson

Lycktäppan

Rikard Söderström

Carlströms Kött och Chark

Lena och Bo Masser

Gilla Grilla i Sverige

Per, Ratsamee och Monica Sandström

Syltkrukan

Magda och Mikael Jogevall

Eriksgården Lantbruk

Jenny och Markus Eriksen

Svarthälls Säteri

Karin och Mats Sjöstedt

Hornuddens Trädgård

Hans Johansson

Häst och Grönsaksbonden

Nicolai Vrbanc

Skeppshandelns Stenugnsbageri

Erik Olofsson

Hantverksbryggeriet

Karin Jansson

Tvetalunds Lantbruk

Susanne och Fredrik Esseen

Maria och Mathias Hellström

Stäholms Lantbruk

Fia Mårdfelt

Lady Marmalade

Niklas Gustafsson

Bällsta Lantbruk

Camilla och Simon Säfström

Värpeby Bär

Caroline och Johan Ljung

Ljungs Goa

Petri Karhukorpi

Coppersmith’s/Slottskällan Bryggeri

Lisbeth och Börje Holm

Tängby Gård

Susanne Edh

Ica supermarket Ettan

Magnus Ekblad

Regionråd för Regional Utveckling

John Berglund

Borgåsundsfiskarn

Doris Näckdal

Kopparlundens Bageri

Håkan Johansson, Susanne Hultgren Kramer, Uno och Carina Fransson

Åsby Kött & Vilt

Eva Favaro

privatmedlem i Smaka på Västmanland ek. för.

Johan Erberth och Sandra Andersson

Mälardalens Frukt & Grönt

Johan Matsanders

Färna Odlingar

Lena Lindahl Magnus och Sven-Erik Johansson

Nibble Gårdsgris

Leif Björklund

Idébild Reklambyrå

Kerstin Strandh

Näbbgårdens bistro och butik

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel