Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Välj bort onödiga investeringar

Mälarporten, Västerås största stadsbyggnadsprojekt någonsin. Unikt och spektakulärt ska det bli. Så marknadsförs ombyggnaden av Västerås station på kommunens hemsida. Kommunstyrelsen har under många år arbetat med projektet och cirka 50 miljoner kronor har det redan kostat. Men något har gått snett. Det har vuxit till ett gigantiskt tak för 500 miljoner, rivning av det gamla stationshuset samt byggande av en provisorisk gångbro över bangården. Provisorierna ska vara under en obestämd tid – cirka sex–åtta år – innan de rivs. Den totala kostnaden för projektet har angetts till 2 miljarder. Vad som ingår och vem som ska betala är fortfarande oklart.

Det kan vara lätt att sitta i kommunstyrelsen och bli förförd av vackra bildspel som proffsiga kreatörer och experter visar. Vilken politiker vill inte bygga något unikt som generationer västeråsare kan vara stolta över? Men den krassa verkligheten är inte så enkel.

Coronakrisen gör att det är absolut nödvändigt att tänka i andra banor. Nu står vi inför landets värsta ekonomiska kris. Cirka en halv miljon arbetslösa redan till sommaren. Ekonomin lamslås för många år framåt. Nu är det viktigare än någonsin att prioritera kommunens kärnverksamhet. Välj bort onödiga investeringar. Staten kan genom Trafikverket och Jernhusen bygga och finansiera en ny station.

Nu krävs det politiskt mod. Det är inte fel att erkänna att projektet har blivit för dyrt och kanske inte är så lyckat som man först trodde. Detaljplanen för Mälarporten är bara några månader från att tas upp i kommunfullmäktige. Snart får vi veta hur modiga våra folkvalda i Västerås kommunstyrelse är.

Åke Hillman

Aktionsgruppen stoppa taket

Nu över 2600 medlemmar

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel