Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Välkommen till Regionpolitiken Lina Eriksson (L)

Vi vill gratulera Lina Eriksson (L) till din nya uppgift som regionråd i Västmanland.

Moderaterna och Liberalerna hade fram till valet 2018 ett mycket gott samarbete inom Region Västmanland som tyvärr tog slut när Liberalerna tillsammans med Centerpartiet valde att stödja ett fortsatt socialdemokratiskt styre av regionen. Men vi är övertygade om att det fortfarande finns en rad frågor där vi som partier kan komma överens.

Båda våra partier har i grunden en tro på fri företagsamhet och individens frihet och förmåga att forma sitt liv och göra sina egna val.

Region Västmanland hade redan innan coronakrisen långa vårdköer där tusentals västmanlänningar väntade på operationer eller behandlingar och situationen är i dag betydligt sämre. Moderaterna har länge drivit att mer pengar ska avsättas för att köpa vård och behandling av privata vårdgivare, här bör vi åter igen kunna mötas för att i syfte att säkerställa att västmanlänningarna får vård i tid.

Vi tror på valfrihet och att individen ska få göra egna val. Därför är det viktigt att både offentliga och privata vårdcentraler finns i Västmanland och att de ersätts av regionen på konkurrensneutrala villkor.

Under alldeles för lång tid har de administrativa kraven på vårdpersonalen växt samtidigt som antalet administratörer inom Region Västmanland ökat. Moderaterna har bland annat föreslagit att ett antibyråkratiseringsråd skall införas lokalt i syfte att minska regelbördan och vi vill även införa anställningsstopp för administrativ personal. Här hoppas vi att Liberalerna kan ompröva sina tidigare nej till förslagen och inse att omfattande byråkrati och detaljregleringar varken är effektivt eller liberalt.

Vi tror på valfrihet och att individen ska få göra egna val. Därför är det viktigt att både offentliga och privata vårdcentraler finns i Västmanland och att de ersätts av regionen på konkurrensneutrala villkor. I dag gynnas ofta de offentliga vårdcentralerna av regionen på bekostnad av de privata. Där är även viktigt att vi tillåter det fria valet att spela roll och skapar möjligheter för vårdcentralerna att utveckla sig. Det är därför vi bland annat vill möjliggöra för kvällsöppet på våra vårdcentraler genom mer flexibla öppettider i stället för att tvinga alla att ha öppet samma tider. Vi hoppas att ni liberaler vill utveckla valfriheten för västmanlänningarna tillsammans med oss.

Partier som inte är socialistiska brukar kunna se att skatteintäkterna är medborgarnas pengar, inte politikernas, och har skapats av hårt arbete. Regionskatten, som redan är hög, bör därför vara oförändrad och de resurser regionen har ska prioriteras mot kärnverksamheten. Det är därför vi moderater bland annat säger nej till att finansiera en teaterfestival i Västerås för 2 miljoner kronor samtidigt som stora delar av sjukvården skall spara pengar. Det vore bra för Västmanland om Liberalerna tillsammans med oss värnade skattebetalarnas pengar och prioritera regionens kärnverksamhet.

Tomas Högström

Mikael Andersson Elfgren

Jenny Landernäs

Oppositionsråd (M)

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel