Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Välkomna de med funktionsnedsättning

LSS, Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, är en rättighetslag som ska garantera att människor med omfattande och bestående funktionsnedsättning kan leva ett bra liv.

Det råder i dag brist på kvalitativa och behovsanpassade LSS-boenden vilket får stora konsekvenser för individens levnadssituation, trivsel och hälsa.

De personer som omfattas av LSS-lagen har oftast svårt att göra sin stämma hörd men deras behov är som dina och mina. Du och jag vill ha ett socialt, intellektuellt, fysiskt och kulturellt berikande liv. Det vill också de personer som omfattas av LSS-lagen utifrån sina förutsättningar. Du och jag strävar efter boendemiljö att trivas i och valmöjligheterna är större för oss än för de som omfattas av LSS-lagen.

De som omfattas av LSS erbjuds oftast ett boende/lägenhet som blivit ledigt. Var eller vilka grannar man får är underordnat sängplatsen.

Det finns en historia med bakgrund att gömma undan.

Karl Grunewald var barnpsykiater och professor och arbetade på Socialstyrelsen där han var överinspektör, medicinalråd och chef för byrån för handikappfrågor. Han skrev flera böcker och många artiklar. Han var en viktig person i arbetet för att personer med utvecklingsstörning skulle slippa institutionerna och kunna växa upp i sina familjer och leva i samhället som alla andra.

Det finns en utveckling från Institution, Omsorgslagen till dagens LSS. I dag pratar vi integration och rätt att få leva som de flesta andra.

Jag ser en miljö för mycket utomhusvistelse, rörelse, motion och vackert att beskåda. Den fysiska och sociala miljön är viktig för oss alla och den kan mildra eller förvärra funktionsnedsättningen.

Jag ser en positiv utveckling i att man nu vill bygga flera gruppboende på Nyckelön. Positivt att nämnda personer får bo i vacker miljö och i ett större socialt sammanhang. Sannolikheten att man hittar en kompis på det egna boendet är inte stor och nu finns större möjlighet till val i fler sociala kontakter.

Jag ser också stora möjligheter för personal, de som ska ge stöd till dessa personer, att samarbete kring individers och gruppers behov. Jag ser en miljö för mycket utomhusvistelse, rörelse, motion och vackert att beskåda. Den fysiska och sociala miljön är viktig för oss alla och den kan mildra eller förvärra funktionsnedsättningen.

Så kära invånare på Nyckelön: Ni är rädda att era barns bollekar ska störa de som bor på gruppboendet. Man hade hoppats att det var en ärlig omtanke om de boende men tyvärr så lyser det sorgligt igenom att ni inte betraktar dessa personer som lika värda när ni samtidigt säger att det blir svårt att sälja era hus.

Jag tror att någon eller flera från boenden skulle tycka det var intressant, kul och kanske inspirerande att se fotboll, se unga som gamla aktivera sig. Jag tror att ni invånare på Nyckelön har hört eller sett om personer med funktionsnedsättning som idkar olika sporter. Det finns till exempel många aktiva fotbollslag i dag.

Ni är ändå så med i tiden att ni förstår att ni inte kan säga nej till ett boende med sex personer. Ni förstår att det vore för skamligt år 2020

Det fanns en rädsla hos en kvinnlig invånare att bli betittad av någon på gruppboendet när hon solade i bikini. Den naturliga nyfikenheten finns nog hos många andra, ja, kanske rentav hos någon manlig eller kvinnlig, ung eller gammal invånare på Nyckelön.

Personer med funktionsnedsättning är, om inte all sin tid så stor del av sin tid, beroende av stöd och ledsagning från personal, så möjligheterna är minimala för ”lustar, spännande och icke önskvärt”, på gott och ont.

Jag tänker när jag torsdagen för midsommar passerar en rad sönderslagna busskurer på flera bostadsområden i Västerås att inte är det personer på något LSS-boende som förstört. Inte heller tror jag att det är någon LSS-boende som bränner bilar.

Så välkomna och bjud med era nya invånare. Ni kan bli rikare.

Ingrid Hemmingsson

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel