Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Vänta med att bygga ny station

Replik till ”Mer än ett tak” 24 april

I Benny Nores artikel säger han att det krävs visionärt tänkande för att se värdet av en ikonbyggnad som stadens entré. Han beskyller Åke Hillman ha haft visionära brister när det beslutades bygga vad som blev en för liten station. Kanske det. Men vad jag som tekniker kan se av de teckningar som presenterats är att beslutsfattarna låtit lura sig grundligt vad gäller den primära funktionen slussa resenärer till och från tågen.

Den nya skapelsen utrustas med samma tekniska lösningar med rulltrappor som den gamla. Att den inglasade gången över banområdet breddas så att handlare skall kunna få plats ger inte ökad framkomlighet, kanske tvärt om. Det som tydligen är det visionära nu kan vara cykelbanan över spåren. Tyvärr når den inte upp till det 8 meter upphöjda köpcentret som den var tecknad. Och kan knappast göra skillnad i kapaciteten även om den skulle nå upp.

Om det nu är tak som har saknats på perrongerna så komplettera den gamla stationen med SJ:s perrongtak så den kan tjäna ett antal år tills bättre lösning kommer upp på bordet. Låt stadens tekniker tänka i nya banor som en tågstation på viadukt till exempel. Arkitekter och konstnärer kan säkert hitta nya former och praktiska medel som skapar det ikoniska.

Tore Nordlund

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel