Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Var finns den politiska initiativförmågan?

Annons

Vänsterpartiets förslag om ny arbetstidsmodell för äldre medarbetare i Region Västmanland vann inte gehör hos de styrande partierna. Detta trots att alla inte orkar arbeta ända till pensionen. Det innebär att personal slutar i förtid och värdefull kunskap går förlorad.

Med vårt förslag 80-90-100 skulle anställda över exempelvis 61 års ålder kunna arbeta 80 procent, få 90 procent i lön och 100 procent avsatt till pensionen. Det är en modell som har införts i såväl kommuner och regioner som i företag och organisationer, med goda resultat. Där har sjukskrivningstalen snabbt gått ner, vilket tyder på att ett annat syfte med modellen än att orka jobba fler år också uppnås.

Ansvarigt regionråd Lena Johansson (S) säger i VLT den 20 november att det inte är politikernas sak. Det är ett konstigt uttalande menar vi. I egenskap av arbetsgivare kan regionen som en av parterna ta initiativ till förhandlingar med de fackliga organisationerna. Det kan mycket väl ske genom politiska beslut, vilket också har varit fallet i andra kommuner och regioner där 80-90-100 har införts.

Ska vi uppfattas som en attraktiv arbetsgivare kan vi inte sitta och vänta på att bli uppvaktade, vi måste själva bjuda upp!

Pratima Åslund (V)

fullmäktigeledamot

Hans Jansson (V)

regionråd i opposition

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel