Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Var finns MSB?

Annons

Enligt en gallup har förtroendet för myndigheternas hantering av Corona-hotet ökat. 54% är nöjda med MSB. Man frågar sig vad den nöjdheten baseras på. Enligt min bedömning är MSB helt tagna på sängen – i detta fall liksom så många situationer där vår krisberedskap sätts på prov.

Nästa varje form av nationellt hot involverar sjukvård. Om man skulle be Svenson på stan räkna upp tre krisberedskaper, där MSB borde förbereda Sverige så vet vi, att en av de tre skulle vara skogsbrand. En annan skulle nog vara just pandemi.

I den flödande corona-rapporteringen har jag bara sett en intervju med MSB. Frågan var då hur de bidrar till uppbyggnaden av sjukhusanpassning med tält och så. Ingen har ställt den självklara frågan:

För hur många månaders drift av svensk sjukhusdrift har MSB beredskapslager?

Den frågan skulle ju varit del av verksamhetsplaneringen för MSB:s generaldirektör redan när direktoratet inrättades som konsekvens av bristande statsledning vid Tsunamin i Sydostasien. Om man inte förstod sin uppgift då, fick man ju klart för sig den regionala sjukvårdens svaghet, när ett trivialt misslyckade i en upphandling resulterade i kaos. Sjukhusen har inte ens själva ställt sig frågan hur många veckor man skall kunna köra avspärrat innan man får be om hjälp från MSB:s beredskapslager inkl skyddsutrustningar.

När man kommit till insikt om, att beredskap inför avspärrning kräver nationell samordning inses det ganska snart, att det för länge sedan varit dags för nedläggning av den bromskloss, som Landstings/Region-organisationen av svensk sjukvård utgör. Vår stackars sjukvårdsminister skall inte behöva slingra sig som en mask när frågan om nationell samordning av pandemisjukhussängar kommer upp.

Genomför en rak nationell sjukvårdsorganisation utan landsting, flåt regioner, och systematisera relevanta beredskapslager.

Hans Stackegård

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel