Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Vår satsning gör skillnad för Västerås elever

Annons

När jag gick i skolan förhörde min mamma mig på läxorna varje kväll. Hon sa alltid att om man vill bli något här i världen och själv kunna bestämma vad man vill jobba med – då måste man satsa på skolan.

Jag tror det är därför jag idag brinner för en skola med fokus på kunskap där alla barn – oavsett bakgrund får det stöd de behöver för att förverkliga sina egna drömmar. Min mamma var speciallärare med ett stort engagemang för elever i behov av stöd.

I den budget som beslutats av majoriteten (S-L-C-MP) finns en tydlig satsning på grundskolan. En ökad budgetram för grundskolenämnden på över 131 miljoner kr gör att elevpengen kommer öka med omkring 3 procent. Med förra årets satsning innebär det att vi på två budgetar ökat elevpengen med mellan 3 000 och 4 500 kr/elev, utöver förskoleklassen som fått en ännu större höjning utifrån sitt utökade uppdrag. Det ger skolan mer resurser för att klara kunskapsuppdraget.

Utöver detta satsar vi 10 miljoner kr på ett lönepaket i huvudsak riktat mot skolan.

För mig som liberal är en skola med fokus på kunskap sättet att ge alla barn en chans att uppnå sin dröm, även om starten i livet ser olika ut. För barn vars föräldrar kanske inte ens kan svenska, är skolan helt avgörande.

Västerås har länge haft en låg skolpeng. 2016 hade vi till och med lägst elevpeng i landet och trots att pengen höjts så ligger vi fortfarande efter andra kommuner. När nu andra kommuner drar ner på elevpengen – kan vi fortsätta höja och jag är säker på att den här satsningen kommer att göra skillnad för Västerås elever.

Genom satsningen på grundskolan investerar vi i undervisningskvalitet, stärker förutsättningarna för lärare och rektorer och möjliggör för fler elever att få godkända betyg i alla ämnen.

Det kommer ge fler barn och ungdomar makten och möjligheten att bestämma över sin egen framtid.

Anna Lundberg, ordförande grundskolenämnden Västerås (L)

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel