Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Varför begränsa västmanlänningars rätt att välja?

De senaste åren har så kallade nätläkare etablerat sig i svensk sjukvård. Inte minst många barnfamiljer uppskattar möjligheten att snabbt kunna nå sjukvården alla tider på dygnet utan att behöva ta sig hemifrån.

Socialdemokraterna, Liberalerna och Centerpartiet i Region Västmanland har nu samtliga ställt sig bakom ett förslag om att begränsa västmanlänningarnas rätt att välja nätläkare. Detta genom att stödja ett förslag som skulle innebära att nätläkarföretagen tvingas att etablera sig fysiskt i varje region för att kunna erbjuda dess invånare digitala vårdkontakter.

De senaste åren har västmanlänningarnas samtal till nätläkarbolagen successivt ökat.

I grunden är det bra att nya aktörer etablerar sig inom hälso- och sjukvården och att västmanlänningarna fått större möjligheter att kontakta sjukvården digitalt. Samtidigt ser Moderaterna behovet av att göra nödvändiga förändringar då utvecklingen gått snabbt.

De senaste åren har västmanlänningarnas samtal till nätläkarbolagen successivt ökat. Då det är vårdcentralerna där patienten är listad som får betala för patientens samtal till nätläkarna har vårdcentralernas kostnader ökat samtidigt som de upplever att de inte själva fullt ut kan kontrollera flödet till dem. Många vårdcentraler i Västmanland har det tufft ekonomiskt och svårt att rekrytera personal. Reformer måste till både på nationell och regional nivå för att möta utvecklingen.

Men att som S, L och C gör att ställa sig bakom ett förslag som kräver att nätläkare måste etablera sig med en fysisk verksamhet i varje region för att erbjuda dess invånare digitala läkarbesök är att gå för långt och för fort fram. Det saknas en grundlig konsekvensbeskrivning av vad detta skulle innebära för västmanlänningarna och vi riskerar att den digitala utvecklingen stryps och att västmanlänningarnas valfrihet begränsas. Åtminstone Liberalerna och Centerpartiet har tidigare påstått sig förespråka valfrihet inom regionen. Det är synd för patienterna att de verkar övergivit den ståndpunkten.

Mikael Andersson Elfgren (M)

oppositionsråd, region Västmanland

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel