Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Varför vill man dölja sanningen om C-vitamin?

Det var väldigt frustrerande att på Aktuellt 6 april höra en intensivvårdsläkare från Södersjukhuset förklara att covid-19 är en ny sjukdom som de inte har någon specifik behandling mot och de enda de kan göra är att ge patienten möjlighet att själv läka ut sin sjukdom.

Men det finns behandling. Bland annat en kombinationsbehandling som inkluderar intravenös C-vitamin i högdos (IVC). Det är något som använts i över 40 år på många håll i världen som tilläggsbehandling vid sepsis (blodförgiftning) och ARDS, det vill säga den lungpåverkan man också får vid covid-19 och som gör att man kvävs till döds. Den har också visat sig vara enkel, billig och i stort sett fri från biverkningar.

Nu har man också sedan februari använt IVC i Kina vid behandling av covid-19. Detta med mycket gott resultat och därmed räddat livet på en rad patienter. Likaså i länder som exempelvis Sydkorea, Italien och USA. För att verifiera de positiva resultaten finns nu sju kliniska studier pågående runt om i världen där IVC igår i behandlingen av covid-19.

Dr Richard Cheng från Wuhan, men verksam i USA, höll för övrigt en webbföreläsning inbjuden av National Institute of Health i USA, för att informera om sina goda resultat från behandling av covid-19 med IVC.

Det här är inte något som uppmärksammats av svensk massmedia. Det passar inte in i den bild man har av C-vitamin, som bara anses behövas för att inte få skörbjugg. I stället tar man upp och berättar om försök med läkemedel mot malaria och HIV, som en del forskare tror kan bota covid-19. Men också om en medicin mot ebola-viruset, som visserligen inte fungerar mot ebola, men kanske gör den det mot covid-19.

Att berätta om det går bra, men inte om C-vitamin förutom i negativ bemärkelse. Det värsta övertrampet var ett uttalande i Expressen av en känd professor i virologi som sa att IVC är som att spruta syra direkt in i blodet och att det kan ge allvarliga skadeverkningar. Och SVT har en filmsnutt på sin hemsida där man påstår att det inte finns någon anledning att ta extra C-vitamin som kosttillskott då vi alla i Sverige får i sig tillräckligt redan. Är det av ren okunnighet man säger så?

Som nämnts är IVC en metod man använt länge och utan allvarliga biverkningar, och det är faktiskt bara drygt hälften av oss svenskar som får i sig det rekommenderade dagliga intaget av C-vitamin på 75 mg. Detta enligt studien Riksmaten, gjord av Livsmedelsverket.

Andra studier visar att 75 mg per dag bara gör att ca 30 procent av cellernas C-vitamindepåer är fyllda och att en kraftig infektion snabbt kan tömma förråden eftersom extra mycket då förbrukas för att skydda cellerna från skada. Det är just det som sker vid sepsis och covid-19.

C-vitamin är alltså kolossalt viktigt. Förutom sina vitaminfunktioner, som är allmänt accepterad, är C-vitamin en av våra viktigaste antioxidanter som tar hand om fria radikaler.

Tyvärr verkar skolmedicinen bara sprida informationen att C-vitamin är ett ”simpelt vitamin” vi alla får tillräckligt av via kosten. Alla annan information verkas stämplas som ”fake news”, till och med av en regeringsrepresentant, också på SVT:s hemsida.

Vad är de rädda för? Att man genom att berätta om C-vitamin öppnar Pandoras ask och att det ska komma fram hur viktigt det är med andra vitaminer och mineraler? Är det ett hot eller hjälp för sjukvården? Varför vågar man inte ens ta debatten?

Man verkar ha målat in sig i ett hörn, men färgen kommer inte att torka, så det är nog lika bra att på bästa sätt ta sig bort från det hörn man sitter i. Det kan rädda liv och göra att färre blir allvarligt sjuka.

Pehr-Johan Fager,

ordförande i Riksförbundet Hälsofrämjandet, styrelseledamot i SSOM (Svenska sällskapet för ortomolekylär medicin)

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel