Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Västerås fick ståta som varnande exempel

Vi utsätts som individer och naturligtvis som representanter för de verksamheter som vi har koppling till mycket mer av utländsk underrättelseverksamhet än vad vi har en aning om, ja även mer än vad våra myndigheter har uppfattat. Genom vårt hanterande av vanlig e-post och framför allt genom vår oblyga exponering av oss själva och våra liv på sociala medier blir vi offer för en ständigt pågående kartläggning från främmande makter med onda avsikter. Godtrogenhet , aningslöshet, ja rent av naivitet präglar oss i vår attityd till cyberoperationer, trollfabriker och allehanda försök att påverka oss

Detta framgick med ruggig precision i en konferens som tv-sändes dagtid den 10 oktober i programmet Forum i SVT.

Det tidstypiska är att det inte enbart är insamling av underrättelse som pågår. Det vanliga numera är direkt agerande av dessa illasinnade makter och deras agenter. Det handlar inte heller enbart om spridning av desinformation och liknande, det är också direkt aktion som exempelvis i fallet Skripal i England där ryska agenter /GRU-officerare försökte giftmörda en avhoppad rysk agent och dennes dotter.

Även i Sverige har vi många fall, där aningslösa kommunpolitiker sätter lokala intressen före statens och den nationella säkerheten och förbiser riskerna med sitt agerande. Vi kan väl dra oss till minnes Karlshamn i samband med utläggningen av den ryska gasledningen i Östersjön. Elle kinesiska investeringar i Lysekil.

Eller varför inte Västerås med bygget av en rysk-ortodox kyrka på Hässlö, vilket också beskrevs i konferensen. Där var varningssignalerna väl många och tydliga. Först en präst med tvivelaktig bakgrund och som varit inblandad i skumma affärer och sedan en ledamot i vår egen byggnadsnämnd som hade tydlig anknytning till församlingen i fråga. Många ser kyrkobygget som en typisk trojansk häst i detta tysta underrättelsekrig.

Det gör dock inte kommunalrådet och byggnadsnämndens ordförande Lars Kallsäby. Han är tydligen helt omedveten om det cyberkrig som pågår i världen. Han beviljar bygglov på ett administrativt förkastligt säät, för vilket han fått viss kritik. Men det klandervärda ur säkerhetsynpunkt har passerat praktiskt taget utan reaktioner.

Västerås fick ståta som ett varnade exempel på naiviteten i det aktuella programmet. Därmed gick för Kallsäby varje kommunpolitikers våta dröm i uppfyllelse. Hans Västerås fick en plats på kartan.

Ulf Hedman

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel