Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Västerås Flygplats – en gåva att förvalta  

Replik. I VLT den 25 juni skriver L-representanterna Jesper Brandberg (L), Bengt-Åke Nilsson (L), Erik Ödmansson (L) och Henrik Östman (L) en lång artikel som antyder att Västerås Kommun sparar 30–40 mkr/år om flygplatsen läggs ner ("L: Hur stora förluster är Unell beredd att ta?").

Självklart är det så och borde vara lätt att förklara med några få ord. Kommunen bokför ju årligen verksamhetens utgifter. 

Vad som är mer oklart är vilka summor som kommunen skall bokföra när flygplatsen lagts ner? Här finns till dags dato inte ens en antydan till en förklaring, än mindre uppskattningar. Kanske orsaken till denna tystnad är att man inte vill berätta att avveckling medför andra kostnader och saneringskostnader för belopp som kanske är 25–30 gånger större. 

Det tänkte vi inte på, eller hur ser alternativet ut?

Betänk att vi, dagens generation, har fått denna miljardinvestering som Västerås flygplats innebär från tidigare generationer av skattebetalare till skänks. Det enda vi behöver göra är att förvalta denna fina anläggning på ett förnuftigt sätt och se till att generera intäkter och andra fördelar för bygden och dess invånare. Det vore skamligt om vi i dag inte kan kosta på oss 30–40 mkr/år för att hantera denna miljardgåva.

Flygplatsens styrelse och vd har under de senaste åren gjort ett bra jobb och slimmat verksamheten och ser goda framtida möjligheter. Ge dem chansen att förverkliga idéerna.

Gunnar Anell (M)

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel