Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Västerås ska inte toppa fulhetslistan

I rapporten Samhällsbarometern 2020 konstaterar man att endast 35 procent av västeråsarna tycker att Västerås är vackert. Undersökningen beskriver att staden har blivit fulare i jämförelse med för tio år sen. Det säger en hel del om Västerås stadsplanering.

Det krävs omtanke och ombyggnad med stor respekt för stadens utseende. Västerås ska och måste byggas så att invånarna trivs, är trygga och tycker att staden är vacker.

Vi moderater har bland annat motionerat om att det behövs en stadsarkitekt och denna undersökning bekräftar detta behov.

Kulturarvet, gestaltningen, arkitekturen och stadsmiljön är begrepp som är viktiga för många västeråsare, och som påverkar oss alla.

Artikeln beskriver ”De städer som använder sina styrkor, exempelvis sin historia eller sitt geografiska läge, och medvetet framhäver dem med hjälp av arkitektur och planering blir mer attraktiva och trivsamma för både turister och invånare. Helsingborg, Stockholm och Lund är alla goda exempel på det”, säger Nicke Rydgren, Marknadsdirektör på PE, om studien.

Kulturarvet, gestaltningen, arkitekturen och stadsmiljön är begrepp som är viktiga för många västeråsare, och som påverkar oss alla. Tyvärr har det inte varit frågor som varit i fokus de senaste åren. Den största debatten har handlat om var och hur många bostäder som ska byggas, inte om hur de ska se ut. Samtidigt har västeråsarna protesterat kraftigt när exempelvis de gamla Klippanhusen hotades av rivning, och när Fridnässkolan, som ofta brukar anses som en av Västerås vackraste byggnader, var på väg att säljas under den förra mandatperioden.

Tydligt är att västeråsarna måste få mer att säga till om när det gäller utformningen av nybyggnation. En stadsarkitekt är en funktion som gör det möjligt att föra en mer riktad dialog om dessa frågor. Utöver förslaget om en stadsarkitekt har Moderaterna också drivit frågan om att genomföra en markanvisning till en arkitekt eller arkitektbyrå. En enig fastighetsnämnd biföll förslaget men sen dess har inte mycket hänt.

Det krävs krafttag, det går inte längre att blunda för att det behövs en förändring. Västerås ska vara en vacker stad att leva och bo i.

Elisabeth Unell (M)

Eleonore Lundkvist (M)

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel