Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Västerås värnar sommarjobben till unga

Svar på debattartikeln SD: Rädda sommarjobben, VLT 28 april.

Västerås stad kommer även i år erbjuda 700 ungdomar feriejobbspraktik i sommar. Det är samma antal platser som vi har haft under flera år. Regeringen bidrar till de kommuner som kan erbjuda extra sommarjobbsplatser till ungdomar. Just nu undersöker barn- och utbildningsförvaltningen som är ansvarig för att erbjuda feriejobbspraktik, om vi i Västerås kan erbjuda ännu fler ungdomar jobb med de statliga medlen.

Många av Västerås stads verksamheter har det mycket ansträngande. Verksamheter som har risk för smitta får enligt arbetsmiljöverket inte ta emot personal som är under 18 år. Det gäller bland annat äldreomsorgen, funktionshinderområdet och förskolor, som i vanliga fall tar emot många av våra sommarjobbsungdomar. Planen är att det kommer de att kunna göra i år också, men de platserna erbjuds nu till ungdomar som fyllt 18. Övriga som är under 18 och har fått besked om att de fått en plats inom feriejobbspraktiken, kommer få en placering någon annanstans inom stadens verksamheter.

När andra kommuner tvingas dra in sommarjobb är vi mycket stolta över att vår verksamhet inom arbetsmarknadsenheterna verkligen har slitit hårt för att erbjuda 700 ungdomar jobb som vanligt. 2069 ungdomar har sökt till platserna, så de är mycket populära.

Utöver dessa platser anställer bland annat Västerås vård och omsorg sommarvikarier, som också oftast är ungdomar.

Det har varit ett svårt arbete att få fram platser i en verksamhet där ordinarie personal i högre grad är borta och som har tvingats ställa in aktiviteter, till exempel museiverksamheten i Västerås som i vanliga fall tar emot många ungdomar, men som i år inte kan erbjuda någon plats alls.

Sverigedemokraterna ger i sin debattartikel sken av att de kommunala sommarjobben skulle vara hotade i år i Västerås och utifrån denna föreställning har de lagt ett nämndinitiativ i kommunstyrelsen. Det är ett slag i luften. Sommarjobben har aldrig varit hotade.

Ungdomar behöver nu mer än någonsin få en meningsfull sommar och erfarenheterna av vad det är att ha ett arbete. Det har varit vår tydliga prioritering från den politiska majoriteten i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden hela tiden.

Carin Lidman (S)

ordförande utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden, ledamot kommunstyrelsen

Markus Lindgren (MP),

vice ordförande utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden, ersättare kommunstyrelsen

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel