Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Västmanland har fått sin egen ”transportstyrelseskandal”

Region Västmanland har haft en materielkris med anledning av en ny upphandling som resulterade i ett byte av leverantör. Nödvändiga produkter som plasthandskar, provrör, katetrar och till och med toalettpapper har saknats på länets sjukhus. Många operationer fick ställas in och haveriet har orsakat stort lidande för patienter och naturligtvis stor frustration hos vårdpersonalen.

Vi moderater har begärt att regionstyrelsen ska göra en fullständig genomlysning av det inträffade.

Utredningen ska granska händelseförloppet och dess orsaker och merkostnader. Det cirkulerar också uppgifter om vad personer i ledande befattningar känt till och inte känt till. Regionrådet Tommy Levinsson (S) som också är vice ordförande i den ansvariga nämnden har enligt uppgift sagt att ”det kommer gå åt helvete” när upphandlingen gjordes. Samtidigt kommer uppgifter om att cheferna inom Västmanlands sjukhus inte kände till leverantörsbytet.

Oavsett vems felet är framstår det som uppenbart att regionens beredskap gällande sjukvårdsmateriel behöver stärkas.

Varför informerade inte Levinsson sjukhusledningen om detta, särskilt när han hade så stora farhågor om att leverantörsbytet inte skulle fungera?

Det framstår närmast som om Region Västmanland fått sin egen motsvarighet till hanteringen av Transportstyrelsens IT-upphandling där en rad socialdemokratiska ministrar fick skarp kritik för hur de hade skött informationen om det inträffade. Den gången var det ministern Anders Ygeman (S) som ”inte hittade någon lämplig lokal” att informera statsministern i.

Oavsett vems felet är framstår det som uppenbart att regionens beredskap gällande sjukvårdsmateriel behöver stärkas. Den utredning vi moderater efterfrågar bör därför ligga till grund för åtgärdsförslag så att regionen i framtiden kan klara en liknande situation.

Dessa åtgärder bör även inrymmas i planeringen av det nya akutsjukhuset så att man tar höjd för exempelvis möjligheter till lagerhållning och så vidare.

Avslutningsvis vill vi ge en eloge till den sjukvårdspersonal som ansträngt sig för att i längsta möjliga mån hålla uppe verksamheten trots materielkrisen. Nu är det upp till regionstyret att förklara var kommunikationen brast och säkerställa att detta inte händer igen.

Tomas Högström (M)

Mikael Andersson Elfgren (M)

Jenny Landernäs (M)

Oppositionsråd, Region Västmanland

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel