Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Västmanland ska bygga upp en forskningskultur

Liberalerna i Västmanland är stolta över att ha säkrat en forskningssatsning inom primärvård och tandvård i det politiska styrets regionplan och budget för 2021–23. Det innebär en utökning av redan befintlig och beslutad forskningsverksamhet.

En ny regionplan och budget antogs av regionfullmäktige den 15 december. Liberalerna har tillsammans med Socialdemokraterna och Centerpartiet tagit ansvar för att stärka Region Västmanlands framåtsyftande utvecklingsarbete och skapa bättre förutsättningar att kunna möta de utmaningar vi står inför.

Under sitt sammanträde i september, antog regionstyrelsen en ny forskning- och innovationsstrategi. Liberalerna lovade då att inriktningsbeslutet skulle följas av konkreta satsningar. Vi är därför stolta över att nästa steg bestående av en forskningssatsning med inriktning på nära vård och tandvård nu kan genomföras. I budgeten för 2021 tillförs, utöver befintliga forskningsresurser, fem miljoner kronor och för 2022 planeras ytterligare fem miljoner.

Pandemin har tydligt visat på betydelsen av forskning inom hälso- och sjukvården.

Den politiska inriktningen är att förändra den befintliga strukturen genom att bygga ut och organisera om till Nära vård. Regionen står inför stora utmaningar som relaterar till befolkningsutveckling, förändrade vårdbehov och ekonomi. Hälso- och sjukvården behöver därför moderniseras. Vården ska finnas nära invånarna, med primärvården som bas. I det arbetet behövs också forskning.

Pandemin har tydligt visat på betydelsen av forskning inom hälso- och sjukvården. På rekordsnabb tid har ett vaccin tagits fram, som kommer att bryta pandemins framfart och minska lidandet till glädje för oss alla. Det hade inte varit möjligt utan de medvetna prioriteringar och satsningar som gjorts på att stärka forskningen globalt, natonellt och regionalt.

Det visar på ett ständigt behov av ny kunskap. Genom forskning och utveckling av både vård och läkemedel tillser vi det. Inte minst gäller det äldres sårbarhet. Vården behöver därför ännu mer fokusera på forskning som utgår från den enskilda människans behov. Det är också därför som vi betonar forskningen inom ramen för den nära vården.

I omställningsarbetet till Nära vård är det särskilt viktigt att forskning och utveckling är en del i processen. En förutsättning för ett modernt och hållbart hälso- och sjukvårdssystem med kvalitet, är att vi klarar av att bedriva högkvalitativ forskning. Vår prioriterade forskningssatsning syftar till det. Region Västmanland ska medvetet och uthålligt bygga upp en stark forskningskultur inom det allmänmedicinska området och inom tandvården.

Agne Furingsten (L)

Regionråd med ansvar för forskning och innovation

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel