Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Västmanlands rektorer - Släpp in oss!

Annons

Kära rektorer i Västmanland.

10 kap. 2 § i skollagen säger att ”Utbildningen ska främja allsidiga kontakter och social gemenskap och ge eleverna en god grund för aktivt deltagande i samhällslivet”. Det finns en massa sätt för ungdomar att delta aktivt i samhällslivet. En del skolor tar hjälp av UF – så fostras framtida entreprenörer, en del skolor samarbetar med människorättsorganisationer – så fostras framtida aktivister, men vem tar ansvaret att fostra framtida politiker och opinionsbildare? Vilken skola förstår vikten av ett politiskt engagemang redan i ung ålder? I dag misslyckas ni i många fall med att garantera era elever tillgång till information om skiljelinjerna i svensk politik.

Vi har lösningen! Släpp in oss i Västmanlands skolor. Vi – som redan bryr oss – vill mer än gärna berätta för andra. Enskilt är vi ungdomsförbund så klart mycket partiska, men tillsammans kan vi ge en komplett bild av det politiska spektrumet. När vi frågar er om vi får informera om vår verksamhet på era skolor får vi alltför ofta svar i stil med: ”Nej, det går inte om inte alla partier är representerade”. Vi tror att era elever klarar av att få olika information olika dagar, och ändå filtrera och sortera utifrån sunt förnuft. Alla har inte alltid möjlighet att vara på plats samtidigt, men alla behöver inte heller vara det. Släpp in verklighetens politiker. Det är bara i kontakt med verkligheten som en verkligt god grund för samhällsengagemang kan läggas.

Varför särbehandlar ni politiken? I andra fall har ni inga problem med vinkling. Ni verkar inte ha samma problem med att samarbeta med andra organisationer som tar ställning i sakpolitiska frågor. Carlforsska har till exempel ett nära samarbete med Amnesty. Vi vill inte samarbeta med er, men vi vill ge era elever möjligheten att välja själva. Hur ska de kunna göra ett eget val när de inte får information om vilka alternativ som står till buds?

Vårt budskap är tydligt: ungdomsförbundens närvaro på era skolor är en viktig pusselbit i att uppfylla ert demokratiuppdrag. Så, släpp in oss. Vi kommer inte att vara opartiska, men vi kommer ge era elever möjligheten att välja själva. Vi kommer ge dem en god grund för ett aktivt deltagande i samhällslivet.

Med vänlig hälsning

Johan Eriksols

Ordf. MUF Västmanland

Ludvig Eriksson

Ordf. KDU Västmanland

Gabrielle Erikstedt

Ordf. Ung Vänster Västmanland

Anton Holmlund

Ordf. LUF Västmanland

Ronja Kullinger

Kontaktperson Ungsvenskarna Västmanland

Malin Svedberg

Ordf. CUF Västmanland

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel