Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Vem älskar verkligen Västerås?  

Vem ansvarar för Västerås, helhetskänslan? Ytterst är detta en fråga om kultur. Och en tid fanns höga potentater som med sin känsla kunde styra och ställa, en Ahlbom, en Grip, en Pers, jag har faktiskt nästan helt glömt bort dem. 

Även den 100-åriga demokratin har blivit gammal och senil. Tokliberalismen tog över och nu ligger allt mer ’i händerna’ på kapitalets förmeringsintelligens (AI). 

Vi arosgurkor har nyligen kunnat ta del av ett fantastiskt standardverk över domkyrkan – numera stjärnkändis och Dom (Katedralen i Västerås). Där får man en bra överblick över hur en kulturskatt hanterats. Genomgående är det olika makthavare som ställt och styrt. Ursprungligen Rom, katolicismen och den påvliga intelligensen (PI), vilken senare axlades av lutherska biskopar och faktiskt i vår tid blommat ut i ett imponerande samarbete (KI). Dock blev domkyrkoplatsen en flopp i samverkan med staden (unika 50-åriga ritningar glömdes bort). 

När det nu blir ballongtak över tågcentralen och jätteskrapa i Vasaparken så får väl Gustav Vasa flytta till Slottsparken.

Efter att gurkstadens centrum exploaterats under knappa 50 år så har centrum under senare årtionden exploderat, och en ’bil-ring’ runt staden har uppstått. Nu laddas åter för en ny jättestor krutdurk runt tågcentralen. Polisen har behövt effektivare lokaler och chefen (PI) kontaktar en tjänsteman och en plats loggas fram. Hela denna ’cirkus’ begapas av oss skattebetalare, men va’ f-n får vi för pengarna? Hur åka buss till nya polishuset? 

Droppen som fick mitt sinne att rinna över var Imperias uppgradering av Slottsparken (VLT den 25 augusti). När det nu blir ballongtak över tågcentralen och jätteskrapa i Vasaparken så får väl Gustav Vasa flytta till Slottsparken. Den gamla fiskdammen där nämns i förslaget, det hade ju kunnat bli något om fisken fått vandra väster om slottet (förslag fanns) och om hjärtat varit med. 

Vem älskar verkligen Västerås? – (AI)? En artificiell intelligens ’uppe i molnet’ uppburen av en massa gillares skärmflöden! – (PI)?

Historiskt och alltjämt synes det vara olika potentater som formar Västerås fasader och själ. – (KI) då? Man kan klart ifrågasätta om gamla Aros någonsin haft den kulturella intelligens som en myrstack symboliserar. Det är lätt att som demokrat säga; det ligger i dina/våra händer, men vad säger en urvattnad gurka? 

Ingvar Selin   

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel