Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Vi behöver en attitydförändring till drogerna

Annons

I VLT den 2 november 2012 kunde man på två helsidor (plus delar av ledarsidan), under rubriken ”Offras sanningen i kampen?”, läsa om huruvida drogen MDPV var så farligt som det sagts offentligt. I artikeln fastslog VLT bland annat, att den största ”boven” i den överdrivna drogproblematiken var vår egen narkotikapolis, som ”med oro gränsande till panik hade fått politiker, sjukvårdspersonal och polis att ta till starka – ofta alltför starka – formuleringar i media och till och med i riksdagen”. Och så försökte journalisten bevisa var den överdrivna oron låg hos för personer i samhället.

Den 14 november 2012 får artikeln ett ifrågasättande av mig, där jag hänvisar till vad som skrivits i Läkartidningen nummer 43 den 4 oktober 2012. I den tidningen beskriver man vilken dramatisk ökning av antalet besökare man fått på akutmottagningar, antal vårddygn på medicinska vårdavdelningar samt behovet av intensivvård. Antal dödsfall saknades i materialet. Jag fick dock aldrig någon replik på den artikeln. Förmodligen talade uppgifterna från Läkartidningen sitt tydliga språk. Vår narkotikapolis blev däremot vid den ”stora” polisomorganisationen för ett antal år sedan föreslagen att förflyttas till Uppsala-gruppen, då hans tjänster ansågs viktigare där, än att här i Västerås bekämpa drogträsket.

Och nu är det dags igen. Denna gång sätts intensiva strålkastare mot vår statsminister Stefan Löfvén. Han som tycks vara den som ensam ska klä skott för allt elände som händer i Sverige i dag.

Ja, jag såg också den omtalade intervjun i Agenda helt nyligen. Det var ledsamt att ta del av den. Inte enbart för att svaren blev så vaga och svårtolkade, utan för att se hur en statsminister försöka förklara de komplexa fenomen som kriminaliteten faktiskt är, såsom att det främst beror på socioekonomiska faktorer som fattigdom, trångboddhet och skolfrånvaro. En sanning som inte är Löfvens eget hittepå. Han hade ju helt rätt i sitt resonemang. Men flera journalister kallar ändå intervjun för en katastrof, och politiska motståndare kräver hans avgång.

Så visades häromdagen i TV4 en ny serie ur verkligheten kallad ”Anders och knarket” där Anders Öfvergård (”Arga snickaren”) ska bevisa hur drogkonsumtionen har ökat i Sverige. Serien ska försöka få de knarkande människorna i vårt land att se sanningen om grundorsakerna till den i dag utbredda kriminaliteten och som statsministern och regeringen med hjälp av polisen har att brottas med.

Första avsnittet var skrämmande. Knarklangarna och deras kunder är så många i vårt land i dag, att det är dags att införa stabsläge. ”Jag ser sambandet mellan drogerna och dödsskjutningarna och sprängningarna”, säger Anders Öfvergård. ”Kriminell har blivit ett yrke. De kriminella lever på droger, det är så de får in sina pengar".

Med hjälp av kokainservetter går han sen ut i Stockholms nattliv och upptäcker, att när han drar med servetten på toaletten och handfatet, så färgas servetten blå om det finns spår av kokain. Och de blev blåfärgade. Det var kokain på samtliga toaletter på de kvarterskrogar och nattklubbar han besökte.

Unga, äldre och kändisar har olika synsätt på droger.

Alla vuxna – inte minst de skrivande journalisterna – måste sluta glorifiera drogerna. Även om alla inte ser eller kommer i kontakt med dem, så finns de. I dag i massor.

Unga, äldre och kändisar har olika synsätt på droger. Att glorifiera användningen (det börjar ofta med alkohol) är att göra de unga en björntjänst. I dag har det blivit en normalisering.

Vi behöver en attitydförändring till drogerna. Och det snabbt! Så länge som knarket nyttjas av många, kommer kriminaliteten att fortsätta att skjuta i höjden.

Solveig Ingemarsson

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel