Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Vi behöver ordning och reda på arbetsmarknaden

Kommentar. VLT:s huvudledare den 29 juli 2020 (”Byråkratin som kan få din matbeställning att kallna”) tycks mena att vissa företag ska slippa följa vissa regler på arbetsmarknaden, endast av den anledningen att de förmedlar arbete via en digital plattform.

Den som kör ordinarie taxi eller godstransport skulle alltså behöva fylla i sina vilotider i sin tidbok, medan den som kör taxi eller levererar mat på uppdrag av ett företag med en app skulle slippa det. Åtminstone är det den logiska konsekvensen av ledarskribentens argumentation.

”Plattformsekonomin” beskrivs som något nytt och innovativt och därför är alla regleringar att jämställa med onödig byråkrati. Men är det rimligt ur konkurrenssynpunkt att vissa företag kan kringgå regler som gäller för andra företag? Är det rimligt ur arbetsmiljösynpunkt att vissa arbetare omfattas av sämre skyddsregler än andra? Dessa frågor lämnas obesvarade.

Lagstiftningen bygger på att det är tydligt vem som bär ansvaret för arbetsmiljön – vem som ska se till att säkerhetsrutiner upprättas och följs, vem som ska stå för skyddsutrustning och utbildning, och så vidare.

Den som skrapar lite på den skenbart innovativa ytan finner dock snart att en godstransport är en godstransport och en taxiresa en taxiresa, oavsett hur arbetet förmedlas. Kravet på tidbok, till exempel, finns för att säkerställa att kraven på dygnsvila om elva timmar på 24-timmarsperiod efterlevs. Dygnsvilan är reglerad på EU-nivå. Att det inte fuskas med vilotiderna är naturligtvis viktigt både för chaufförernas egen säkerhet och för den allmänna trafiksäkerheten.

Ledaren menar också att kravet på personlig tidbok är orimligt eftersom det inte går att fastställa vem som är arbetsgivare när arbetet förmedlas via en digital plattform. Detta argument är ohållbart. Lagstiftningen bygger på att det är tydligt vem som bär ansvaret för arbetsmiljön – vem som ska se till att säkerhetsrutiner upprättas och följs, vem som ska stå för skyddsutrustning och utbildning, och så vidare.

Just därför behöver vi ordning och reda på arbetsmarknaden. Det behöver vara tydligt vem som är arbetsgivare och vem som är arbetstagare, och det behöver vara tydligt vilka regler som gäller. Att arbete förmedlas via en digital plattform förändrar inte detta.

Johan Lif

Västerås

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel