Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Vi läkare är inte överens med ledaren i VLT

Replik. VLT anger i sin ledare den 29 september, "Nej, välfärden behöver inte mer resurser längre", att antalet läkare per invånare inom primärvården har ökat med 34 procent under 2000-talet.

Det är fel. Enligt Läkarförbundet har antalet varit relativt stabilt nationellt de senaste 20 åren. I Västmanland har antalet specialister inom allmänmedicin faktisk sjunkit med drygt 30 procent från 2001 till 2018. Vi är nu runt 100 kvar som ska ta hand om 275 000 västmanlänningar.

Läkare som önskar bli familjeläkare stoppas då regionen inte vill anställa fler. Om det hade varit någon som tog idén om nära vård på allvar så hade de underfinansierade vårdcentralerna fått de miljoner som regeringen hade fördelat ut till regionerna. Förra året var det 100 miljoner i statliga bidrag som försvann till annat. Detta år verkar det bli än mer som på något sätt försvinner innan det når fram till den patientnära vården.

Rune Kaalhus

Ordförande Västmanlands Distriktsläkarförening

Svar direkt!

Jag vet inte var Kaalhus har hittat sin statistik, men den stämmer i alla fall inte med den offentliga statistik som Socialstyrelsen tillhandahåller.

Enligt Socialstyrelsen så ökade antalet specialister inom allmänmedicin i öppenvården per invånare i Västmanland med 4 procent mellan 2000 och 2018. De nationella siffror som hänvisas till i ledaren kommer från SKR:s Vården i siffror, men är inte längre tillgängliga. Det är däremot Socialstyrelsens statistik över antalet allmänspecialister i öppenvården per invånare. Den visar att de har ökat med nästan 18 procent de senaste 20 åren.

Jag har all förståelse för att Kaalhus och hans kollegor upplever att deras jobb har blivit tuffare, men det beror på något annat än att det är färre allmänspecialister i öppenvården per invånare nu än för 20 år sedan. 

Matilda Molander

Politisk redaktör

Vestmanlands Läns Tidning

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel