Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Vi måste skapa ett "vi"

Det svenska samhället har alltför länge velat höra det rätta - men inte göra det nödvändiga. 

Politiker, våra institutioner och andra samhällsbärande aktörer har undvikit fakta och forskning och i stället sökt svaren i rasismens och populismens framfart på problemen med segregation och integration. 

Men rasism, vi mot dem-tänkande, kriminalitet, egoism och splittring frodas ur bristen på tillit mellan medborgare och makthavare och när medborgare och makthavare har olika syn på hur verkligheten ser ut. 

För det är när makthavare inte ser den verklighet som medborgarna ser som man börjar hysa agg, misstro och hopplöshet. 

Ur detta tenderar människor att hitta svaren i ”de andra”. För att skydda sig själva mot det onda. Och de onda är alltid - ”de andra”. De som inte ser ut som vi. De som inte har samma religon som vi. De som inte beter sig som vi. De som inte tänker, tycker känner och gör som vi. 

Det är först när vi förstår och agerar mot detta som vi kan börja lösa de knutar som finns i det svenska samhället i dag. 

Vad vi vill är inte alltid vad vi behöver. 

Det som krävs nu är att det svenska samhället erbjuder ett socialt samhällskontrakt för nyanlända och infödda medborgare, baserad på rättigheter, skyldigheter och möjligheter - som grunden för ett ”vi” och en sammanhållning i ett mångkulturellt land där vi inte utgår ifrån etnicitet, religion eller hudfärg. 

Men på grund av en polariserad integrationsdebatt har inte detta kontrakt tidigare erbjudits av ansvariga för Sveriges utveckling. 

Det måste bli ändring på - nu. 

Man måste nu i stället ha en forsknings-, fakta- och verklighetsbaserad syn som står sig över tid oavsett politiskt styre och ideologi. 

Jag tror att det är där vi finner svaret på hur vi kan skapa ett hållbart samhälle och hålla borta rasismen. Jag tror också att det är svaret på hur vi kan skapa ett samhälle och i slutänden en värld där det endast finns ett ”vi”. 

Och inte ”vi mot dem”. 

För ska vi lyckas hålla borta rasismen, så måste vi lyckas skapa ett ”vi” och en sammanhållning i ett mångkulturellt land som Sverige.

För det är när ”vi”:et misslyckas som rasismen lyckas. 

Vladimir Ahmed,

föreläsare, samhällsdebattör och grundare av Vi är Sverige

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel