Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Vi prioriterar mer resurser till skolan

Svar på inlägget "Föräldrar har börjat flytta sina barn till andra skolor", VLT den 18 september.

När vi läser svaret på Betraktarens insändare i VLT den 18 september så funderar vi på om hen verkligen läst vårt svar i VLT den 7 september eller inte, "Vi kommer fortsätta att sätta skolan först".

I Västerås har majoriteten som består av S, L, C och MP prioriterat mer resurser till skolan, utbyggnad av skollokaler och högre lärarlöner. Bara under 2020 har 10 miljoner satsats på högre löner framför allt inom grundskolan, elevpengen har ökat och investeringsbudgeten för nya skollokaler är på rekordhöga nivåer. Dessa satsningar kommer alla Västerås elever till godo oavsett om man bor i Skultuna eller någon annan del av staden. Resurserna fördelas utefter antal elever och regleras i budgeten som sträcker sig över hela stadens verksamhet. 

Att skolan styrs av grundskolenämnden respektive Skultuna kommundelsnämnd gör ingen skillnad och i investeringsbudgeten finns såväl en ny Persboskola som en ny skola på Fridnäs med, för att nämna två olika projekt som vi båda verkat extra för i valet 2018.

Kommunstyrelsen, där alla partier är representerade, har också en uppsiktsplikt över alla nämnder och att nämnderna följer de riktlinjer som gäller.

Att grundskolenämnden i sina dokument skulle ha med planering för Skultunas skola är dock lika knasigt som att tekniska nämnden skulle ha en plan för skolmat eller att fastighetsnämnden skulle ha en plan för hur fler lärare ska rekryteras. Varje nämnd har att hantera sitt ansvarsområde och planera för den.  

Kommunstyrelsen, där alla partier är representerade, har också en uppsiktsplikt över alla nämnder och att nämnderna följer de riktlinjer som gäller. Vare sig Skultuna eller grundskolenämnden sitter på egen kammare helt utan insyn. Att en av oss (Anna) skriver om investeringar av skollokaler i en artikel och inte nämner Skultuna är därför inget konstigt utan speglar den ansvarsfördelning vi har mellan oss. Det samma gäller lokalbehovsplanen för grundskolenämnden, som du nämner i artikeln. Skultuna kommundelsnämnd ansvarar för förskolor och skolor för elever som bor i Skultuna, Romfartuna och Haraker och grundskolenämnden för resterande skolor i kommunen.

I investeringsbudgeten, tagen vid kommunfullmäktige i juni och november 2019, finns Persboskolan med bland investeringarna, och det jobbas med att ta fram ett underlag som nämnden tillsammans med fastighetsnämnden jobbat fram. Det är för oss väldigt mycket tydligare än en behovsplan. Planering tar tid och det är viktigt att det blir bra lösningar för både elever, lärare och en klok hantering av kommunens skattemedel.

Vi menar allvar med att sätta “Skolan först” och att mer pengar behövs för att skolan ska kunna lyfta sina kunskapsresultat och för att våra elever ska ha en lärandemiljö som stödjer kunskapsutvecklingen. Vi omfördelar resurser för skolor i socioekonomiskt utsatta områden och deltar i utvecklingsprojekt bland annat genom Skolverkets satsning ”Samverkan för bästa skola”, där skolor från såväl Skultuna som Västerås deltar. 

Det finns inget som är viktigare för ett barns möjligheter i livet än skolan, och det är därför kommer vi fortsätta sätta skolan först. Vi ger oss inte förrän varje barn får med sig den kunskap de behöver för att skapa sin framtid och nå sina drömmar.

Anna Lundberg (L)

ordförande grundskolenämnden

Karin Westlund (C)

ordförande Skultuna kommundelsnämnd

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel