Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Vi står för våra sparförslag – varför gör inte ni det?

Svar på "M-budget full av hål".

Vi svarar gärna på frågor om Moderaternas och Kristdemokraternas budget. Det vore intressant om Socialdemokraterna, Liberalerna, Centerpartiet och Miljöpartiet gjorde detsamma, det vill säga svarade på våra och medias frågor om deras budget.

Majoriteten ifrågasätter våra besparingar och vägrar visa sina egna besparingar. Vi har tydligt prioriterat det som är kommunala huvuduppgifter och minskat resurserna till det som är ett statligt ansvar. Arbetsmarknadsåtgärder är ett sådant exempel. Vi har föreslagit en neddragning från cirka 82 miljoner till 72 miljoner (det var en kraftig ökning av budgeten för arbetsmarknadsåtgärder 2019). Neddragningen är en rimlig prioritering som istället ger mer resurser till utbildning.

Ersättning till studieförbunden är ett annat exempel på statlig uppgift där vi gör en neddragning med 4,5 miljoner kronor.

En tredje omprioritering som ifrågasätts av majoriteten är en minskning av försörjningsstödet. Här har vi föreslagit åtgärder, med allt ifrån hembesök till att begränsa hyresutgifterna, som kommer att minska behovet med totalt sett 10 miljoner. Västerås behöver fler människor som jobbar, inte fler som lever på bidrag. Det som nu är mycket intressant är att efter budgetdebatten så föreslår majoriteten en minskning av försörjningsstödet med cirka 7,5 miljoner.

Majoriteten ifrågasätter också vår prioritering att Mimer ska bygga trygghetsboenden och äldreboenden med hänvisning till att det inte finns med i ägardirektiven. Det är kommunfullmäktige som har ansvar för ägardirektiven och budget 2020 börjar gälla om cirka 6 månader så det finns gott om tid att ta fram nya ägardirektiv. Vi tycker till skillnad från majoriteten, att det är självklart att Mimer ska bygga bostäder som det är stor brist på i Västerås, det vill säga äldreboenden och trygghetsboenden. Vi har ett ökat avkastningskrav på Mälarenergi under ett år för att klara det akuta underhållet av gator och vägar.  Vi har därutöver ökat investeringar i befintlig infrastruktur med 50 miljoner kronor. Att inte underhålla innebär stora kostnader i framtiden.

Vi svarar gärna på frågor om vår budget. Det är en budget som tar ansvar och vi vågar stå för våra förslag och detta utan dolda besparingar. Att majoriteten väljer att ifrågasätta vår budget istället för att svara på frågor om sin, talar för sig själv.

S, L, C och MP fortsätter att beskriva satsningar som inte finns. Grundskolenämnden får en ramökning på 27,4 miljoner under två år på en budget som omfattar över två miljarder. Det är inga 16,5 procent som majoriteten envisas med att säga.

Västerås har omfattande investeringar framför sig. För att Västerås stad ska ha råd att bygga nya förskolor, skolor och äldreboenden samt komma i kapp med det eftersatta underhållet av stadens befintliga gator och skolfastigheter väljer vi att ha kvar ett resultat på 2 procent. Vi riskerar annars att inom några år ha en låneskuld på över 4 miljarder när vi idag har ett kapital på 1,5 miljarder. Då måste staden förbättra resultatet och våga prioritera bland alla investeringar. Det gör vi moderater och kristdemokrater i vår gemensamma budget. Vi väljer att inte skuldsätta kommande generationer utan tar ett långsiktigt ansvar för skattebetalarnas pengar.

Elisabeth Unell (M)

Anna Hård af Segerstad (M)

Marcus Jacobson (M)

Caroline Högström (M)

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel