Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Vi strävar mot ett hållbart samhälle

Replik på debattinlägget "Värmeverkets miljöpåverkan", VLT den 7 november.

Det är riktigt att Mälarenergi helt ställt om Kraftvärmeverkets produktion och lämnat kol och olja. Det är en del i vår strävan mot ett hållbart samhälle med fokus på resurseffektivitet och minskade fossila utsläpp från vår produktion. I arbetet mot minskad klimatpåverkan är förnybara och återvunna bränslen överlägsna de fossila.

Med det sagt, till debattinläggets fråga om energiutbyte och utsläpp av koldioxid. Det är sant att det går åt en större mängd biobränsle eller avfall jämfört med olja eller kol för att få samma mängd energi. Mängden utsläpp är i sin tur produkten av bränsle, värmevärde och emissionsfaktor. På Naturvårdsverkets hemsida finns data för att beräkna utsläpp av växthusgaser vid förbränning av olika bränslen.

Det innebär att mängden koldioxid som bildas vid förbränningen inte ökar i motsvarande utsträckning som mängden bränsle. Med andra ord så ger samma mängd producerad energi upphov till ungefär samma mängd koldioxid, skillnaden är att olika mycket bränsle behöver tillföras. I förnybarhetsdirektivet görs även åtskillnad mellan fossil koldioxid och biogen koldioxid. Där den senare anses ingå i kolets naturliga kretslopp och därför inte räknas som en klimatbelastning.

Så sammanfattat kan man säga att för samma mängd energi blir det ungefär samma mängd koldioxid som bildas, med skillnaderna att olika mycket bränsle behöver tillföras, samt att om bränslet som förbränns är förnybart så anses koldioxiden ingå i kolets naturliga kretslopp.

Lisa Granström

Avd.chef Strategi & Utveckling på affärsområde Värme

Mälarenergi AB

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel