Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Viktigt att fler tar cellprov

Vi arbetar aktivt för att fler kvinnor ska ta cellprov

I ett inlägg från den 2 september efterfrågades vad den rödgröna majoriteten i landstinget gör för att få fler kvinnor att ta cellprov. Svaret är att vi har gjort en hel del och kommer fortsätta att tillsammans med verksamheten vidta ytterligare åtgärder.

De senaste åren har antalet kvinnor som testat sig ökat, men fyra av tio måste bli fler. Av den anledningen arbetar vi aktivt med frågan, bland annat genom att ringa upp de som uteblivit från besök.

En annan viktig del av arbetet är informationsinsatser i områden med lågt deltagande. Vi kommer till exempel att vara närvarande med barnmorskor på Vallbydagen den 6 september för att informera om vikten av att lämna cellprov. Vid tillfället kommer det finnas möjlighet att lämna cellprov utan kostnad.

Andra exempel vi diskuterar även möjligheten att ha en ”cellprovsvecka” i anslutning till Rosa bandet-kampanjen under våren 2016. På så vis kan vi sprida informationen till fler, och få fler att ta cellprover.

Vi gläds över att även oppositionen delar vår uppfattning om vikten av att få fler kvinnor att göra cellprovsundersökningar. Det är en nyckel i att kunna upptäcka livmoderhalscancer i ett tidigt skede och öka chansen för drabbade att bli friska.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel