Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Viktigt att skolverksamheten håller öppet

I dessa extraordinära tider vill jag först och främst rikta ett tack till alla som dagligen bidrar till att vårt samhälle fortsätter att fungera. Det gäller inte minst personalen inom omsorgen och hälso- och sjukvården som har ett särskilt tungt uppdrag. Som skolpolitiker vill jag även lyfta lärarkåren och skolpersonalen som dagligen gör oerhörda insatser inom förskola, skola och gymnasieskola. Kärnan i vårt samhälle är en fungerande skola och utbildning, så långt det bara går måste vi med gemensamma krafter säkra att barn och elever garanteras detta.

Liberalerna har medverkat till ett antal nationella beslut för att underlätta skolans uppdrag men också för att ha beredskap om vi inte har något annat alternativ kvar än att besluta om att skolorna ska stängas. Exempelvis är det möjligt för huvudmän att anpassa undervisningen oberoende av dagar och lov, de kan också förlänga en termin et cetera. Mitt budskap har hela tiden varit att skolorna ska vara öppna. Det är en grundläggande verksamhet och om vi räknar in förskola till gymnasieskola handlar det om drygt 1,8 miljoner barn och elever.

Det finns nu på plats en förordning som medger att skolor som på grund av smittspridning ger huvudmannen rätt att, i samråd med smittskyddsläkare, besluta om att stänga en verksamhet. Det kan till exempel påkallas av att väldigt många lärare inte är på plats vilket gör att verksamheten inte kan bedrivas. Det har också fattats beslut i riksdagen om att i ett exceptionellt läge ge regeringen mandat att kunna stänga skolor samt hur barn som har föräldrar i samhällskritiska sektorer ska garanteras förskola och pedagogisk omsorg. Liberalerna har varit tydliga med att vi inte vill stänga skolor. Detta beslut innebär heller inte att skolor ska stängas, däremot beredskap i lagstiftningen att agera direkt om Folkhälsomyndigheten landar i en sådan rekommendation. Det skulle då kräva en väldigt omfattande konsekvensanalys om det blir aktuellt.

Än så länge är bedömningen från Folkhälsomyndigheten att det inte är nödvändigt att hålla barn och elever som är friska hemma. Är de inte sjuka ska de gå i skolan. Vi delar helt denna analys. Folkhälsomyndigheten har däremot rekommenderat att gymnasieskola och vuxenutbildning tills vidare ska bedrivas på distans. Liberalerna har nu begärt att Sveriges kommuner och regioner, SKR, bjuds in till utbildningsutskottet för att ge oss en lägesbild samt för att identifiera ytterligare åtgärder som kan behövas. Skolhuvudmännen är centrala att lyssna till eftersom det är de som dagligen bedriver undervisning.

När det gäller grundskolan finns det ett antal röster som förordar att skolor ska stängas, men vi ser nu att flera länder omprövar detta och går tillbaka till att öppna skolor. Det måste vara utgångspunkten att, så långt som möjligt och med hänsyn till elevernas och lärarnas hälsa, bedriva verksamhet.

För oss är det också viktigt att huvudmännen har beredskap för olika situationer. Utgångspunkten måste vara att om huvudmän inte bedriver verksamhet i skollokalerna ska undervisningen åtminstone bedrivas genom hemuppgifter, distans- eller fjärrundervisning. Vi måste undvika att hamna i ett läge där en stängning innebär att all verksamhet läggs ner.

Roger Haddad (L),

Liberalernas skolpolitiska talesperson, vice ordförande i utbildningsutskottet

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel