Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Vilka är egentligen vinnarna i barnomsorgen?

Förskollärarna går på knäna, barngrupperna är för stora och föräldrarna våndas över var barnen ska få plats i för barnomsorg.

I våras beslutade Västerås stad att säga upp de kommunala dagbarnvårdarna i hela Västerås. Hur är detta överhuvudtaget möjligt? Som det ser ut i barnomsorgen i staden så är köerna långa och barngrupperna stora. Så stora att man just nu fyller på platser som inte ens existerar. Skjuts in med extra barn på avdelningarna. Vad hände med de minskade barngrupperna och valfriheten att välja typ av omsorg för sitt barn?

Vi som jobbar inom yrket har länge hört pratet om de minskade barngrupperna men i praktiken blir klimatet och arbetsbördan bara ännu tuffare.

För stora barngrupper ger stressade pedagoger och stressig, bullrig miljö för barnen.

Pedagoger går in i den berömda väggen då arbetsbelastningen blivit orimlig och då behövs vikarier. Vikarier som ofta inte finns. Och de gånger de faktiskt finns en hjälpande hand så är det alltför vanligt att de inte är utbildade för verksamheten. Utan fasta kollegor är det svårt att driva den pedagogiska verksamheten framåt och den onda cirkeln är i gång ...

För stora barngrupper ger stressade pedagoger och stressig, bullrig miljö för barnen. Våra barn. Våra små barn som ofta redan vid ett års ålder ska skolas in och sedan spendera de närmaste 18 åren i förskolan och skolans värld.

En värld som ska vara spännande, utvecklande, utmanade, respekterande och lärorik. En värld där vi föräldrar ska vara säkra på att våra barn är trygga och tas väl om hand.

Hur motiverar Västerås stad beslutet att säga upp de kommunala dagbarnvårdarna när trycket på förskolan är så stort? För inte var dagbarnvårdarna en större kostnad än förskolan? Och inte finns det väl något viktigare än våran framtid; barnen?

Åsa Johansson

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel