Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Visionen lever om Mälarstaden Västerås

Kokpunkten och Actionbadet är ingen ekonomisk belastning för Västerås skattebetalare tack vare mod och kloka enhälliga politiska beslut.

Röster på insändarsidan anser att Destination Kokpunkten bör stå på egna ben och inte erhålla ett årligt finansiellt stöd från Västerås Stad. Några hävdar till och med att Staden investerat fel och inte prioriterar Kristianborgsbadets framtid.

Men tänk om Västerås Stad, Länsstyrelsen och miljardsatsande Peab inte medverkat till att utveckla tegelbyggnaden Kokpunkten med det anrika hundraåriga ångkraftverket?

Vad hade den gigantiska tegelbyggnaden vid Mälarstranden varit utan projektets första etapp och ”dörröppnare”, actionbadet Kokpunkten?

Alternativet med ett ”vanligt” äventyrsbad placerat på ett om- eller tillbyggt Lögarängen torde ha stelnat till en kommunal angelägenhet. Västerås Stad hade då fått ta en egen, betydande affärsrisk i såväl investering som drift. Och det till en kostnad motsvarande liknande projekt i landet som i flera fall drabbats av kraftigt överskridna budgetar.

Vad hade den gigantiska tegelbyggnaden vid Mälarstranden varit utan projektets första etapp och ”dörröppnare”, actionbadet Kokpunkten? Följt av framgångssagan Steam Hotel med konferensanläggning och planerade framtidsprojekt som Energy Action Center? Jo, inga besökare och inga intäkter i ett övergivet, avstängt område utan sammanhållen stad och strand mot Mälaren, med byggnader som bara skulle vårdas enligt Kulturminneslagen och med löpande, kostsamt underhåll för Länsstyrelsen, staten och Peab.

Det nyskapande actionbadet har dessutom satt Västerås på upplevelsekartan, och har de fem senaste åren fört nya betydande strömmar av besökare till spännande ”Destination Västerås”. Fyra av fem årliga besökare till Kokpunkten – i reda siffror 160 000 av 200 000 – kommer från orter utanför Västerås! De samhällsekonomiska effekterna i ”återbäringen” är avsevärda.

Stadens årliga bidrag på cirka 15 miljoner kronor som beslutades 2005 ska ställas mot den årliga kommunala avkastningen som projektet Kokpunkten efter full utbyggnad skapar, nämligen 72 miljoner kronor per år. Ingen dålig utväxling för Västerås skattebetalare, nära 500 procent, på stadens bidrag.

Kokpunkten ger således betydligt mer av intäkter i form av skattemedel till västeråsarna än driftbidragets storlek. Lägg därtill 47 miljoner kronor i regionala och 234 miljoner kronor i statliga effekter, totalt 353 miljoner kronor per år (årligt återkommande samhällsekonomiska värden från år 2025 och framåt baserad på projektets fulla utbyggnad).

Besöksnäringen i Västerås har redan ökat med 20 procent, mycket beroende av tillkomsten av Kokpunktens Actionbad och Steam Hotel som båda även genererat i hundratals nya arbetstillfällen. Övriga hotell har efter etableringarna också fått högre beläggningsgrad.

Tegelbyggnaden och dess inneboende verksamhet bidrar i högsta grad till att visionen lever om Mälarstaden Västerås som en sammanhållen stad och strand mot Mälaren.

Att åberopa att Västerås har ett av landets högsta badkostnader per capita beror bara på att staden valt att lägga driftsbidraget på Kultur-, Idrotts- och Fritidsförvaltningen (KIFF).

Det är mod och kloka, enhälliga politiska beslut som gjort det möjligt för Västerås Stad, Peab och Länsstyrelsen att med ett hundra år gammalt ångkraftverk i en imponerande tegelbyggnad vända hela staden mot Mälaren. På köpet har varumärket Västerås Stad stärkts när folk från när och fjärran fått en ny, innovativ och spännande Destination att resa till.

Att åberopa att Västerås har ett av landets högsta badkostnader per capita beror bara på att staden valt att lägga driftsbidraget på Kultur-, Idrotts- och Fritidsförvaltningen (KIFF). När Göteborg och dess Liseberg planerar att bygga ett upplevelsehotell och upplevelsebad för minst 2 miljarder så gör man det av andra anledningar och belastar nog inte motsvarigheten till KIFF i Göteborg.

Nu återstår att utveckla resten av ångkraftverket och området för att utveckla samhällsnyttan och öka intäkten av skattemedel som kommer alla till del.

Håkan Östh

f d vd Kokpunkten Fastighets AB

Anders Ekstrand

f d Fastighetsdirektör Västerås stad

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel