Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: VSK bandy förtjänar högre publiksiffra

I dag, den 14 februari, är det alla hjärtans dag. Och, jag erkänner, jag älskar VSK Bandy. En klubb att vara oerhört stolt över som västeråsare. Detta i en sport som är världens snabbaste lagsport, och som är erkänt svår och kanske den vackraste.

Västerås sportklubb har spelat den anrika SM-finalen i bandy (Sveriges äldsta ännu levande sportevenemang, har spelats alla år sedan 1907) alla decennier sedan förra 20-talet, och blivit svenska mästare alla dessa decennier utom ett. Facit på 37 finaler och seger i 20 av dessa är ingen annan bandyklubb i närheten av. Mig veterligt har ingen klubb i någon lagsport fler än 20 SM-tecken. 

Det är inte många städer som kan stoltsera med en sådan fin klubb som VSK, oavsett sport.

VSK är även framgångsrikast av alla i bandyns världscup. Lägg därtill ett otal seriesegrar, semi- och kvartsfinaler. Grönvitt har spelat slutspel varje år sedan 1985. Man undrar om någon annan klubb i vilken sport som helst kan visa en sådan hög klass under så lång tid?

Det är inte många städer som kan stoltsera med en sådan fin klubb som VSK, oavsett sport. Därför undrar jag varför västeråsarna inte stöttar sin klubb bättre? Laget förtjänar att ha en betydligt högre publiksiffra.

En bra bandymatch på elitnivå är en härlig underhållning. Genom att regelverket förbjuder hårda tacklingar och rått spel lämnas utrymme för skickliga individualister och dem med fin teknik.

Har västeråsarna blivit så bortskämda med klubbens oerhörda framgångar att man inte bryr sig i samma utsträckning som förut? Att det inte är märkvärdigt med att vara bland landets främsta lag år efter år, och ständigt avancera till spännande slutspel? Vi som är på plats i ABB arena reagerar i regel tvärtom: en klubb som vunnit så mycket förtjänar stor respekt och uppmärksamhet. Med följd att det känns rätt att stötta den genom att gå på dess matcher.

Man behöver inte älska vare sig VSK eller bandy för att ta sig till lagets hemmamatcher. Men att fler västeråsare och västmanlänningar tar plats på läktarna förtjänar klubben – samt åskådarna själva. Att se en match med VSK i högsta serien behöver man sällan ångra.

Glöm inte att utöver herrlaget har vi ett damlag som vann en trippel i titlar ifjol, som leder sin elitserie och har stora chanser att spela SM-final igen.

I flera år har jag ordnat bandykvällar för MDH:s utbytesstudenter. De flesta ser sitt livs första bandymatch. Och det stora flertalet av dem är entusiastiska, nästan lyriska, över att det finns en så fin sport i staden och beundrar spelarna skicklighet på skridskor och med klubba och boll. En del av dessa studenter har blivit 'frälsta' på bandy och återkommit för att se flera matcher med världens bästa lag. Trots att bandy är nytt för dem har de inga problem att se bollen.

Glöm inte att utöver herrlaget har vi ett damlag som vann en trippel i titlar ifjol, som leder sin elitserie och har stora chanser att spela SM-final igen. Det laget förtjänar också en större publik. Lagkapten Malin Perssons genomåkningar är en fröjd att se. 

På alla hjärtans dag, i kväll fredag, är en bra kväll för västeråsare att se elitseriens sista viktiga hemmamatch mot anrika Broberg. Samt det väntande, spännande slutspelet ...

Per Mikael Högman

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel