Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Zara borde ha tänkt till tidigare

På senare år har det blivit allt vanligare att kända artister använder sin omfattande mediala plattform för politiska uttalanden.

Zara Larsson anses av många som vänsterliberal feminist och uttalar sig gärna och ofta i politiska frågor. De senaste dagarna har det uppmärksammats att Zara tidigare haft kontrakt med den kinesiska techjätten Huawei som deras ansikte utåt.

När nu kritiska röster hörs om det olämpliga i att samarbeta med ett telekomföretag som kan kontrolleras av kinesiska staten så uttalar sig Zara att samarbetet var olämpligt både ur ett personligt och ett professionellt perspektiv. Zara säger sig stå upp för de mänskliga rättigheterna och att det är hennes förklaring till att inte fortsätta samarbetet.

Det uttalandet blir i det närmaste patetiskt och kan knappast ha sin grund i att Kinesiska staten ur demokratisynvinkel uppträder annorlunda i dag än för ett år sedan när Zara ingick avtalet. Därmed måste Zara kritiseras för ett tidigare omdömeslöst beslut.

Zara och andra artister har ett ansvar och borde vara mer medvetna och visa bättre omdöme i valet av samarbetspartners, speciellt när de som Zara engagerar sig politiskt och dessutom har större delen av sina fans bland de yngre årgångarna.

Leif Kullberg

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel