Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

250 kronor mer i månaden

Annons

Samma service, fast till en billigare kostnad. Det skulle kunna bli resultatet om politikerna i Västerås använde andra kommuners verksamhet som förebild. För skattebetalarna skulle detta innebära 250 kronor mer i plånboken varje månad.

I februari presenterade Skattebetalarnas förening en granskning av Västerås kommuns ekonomi. Slutsatsen är tydlig: fler borde ha Västerås som förebild och Västerås borde höja sin målsättning.

Naturligtvis finns det olika förutsättningar i olika kommuner. Men det är svårt att med enbart det argumentet förklara varför en plats i grundskolan är 13 452 kronor dyrare i Sala än i Arboga. Eller varför en plats för särskilt boende för äldre kostar 170 204 kronor mer i Köping än i Fagersta.

Förklaringen ligger i stället i att vissa kommuner hittat ett mer effektivt sätt att organisera och bedriva verksamheten så att det blir billigare för skattebetalarna. De stora summorna visar att det finns mycket att lära genom att studera kommuner med låga kostnader.

De rapporter som vi under året har presenterat utgår från uppgifter framtagna av SCB och organisationen Sveriges kommuner och landsting. Metoden, att jämföra olika kommuners kostnadsläge, så kallad benchmarking, används ofta av kommunerna själva. Dessvärre är det sällan kommunmedborgarna får veta hur deras skattemedel används i relation till hur andra kommuner har lyckats nyttja de inbetalade pengarna.

I det politiska arbetet är det nyttigt och nödvändigt att jämföra sig med andra som har liknande förutsättningar. Detta eftersom det är just politikerna som har möjlighet att förändra och förbättra effektiviteten i den kommunala verksamheten. Om politikerna är handlingssvaga är det skattebetalarna som får stå för notan.

Den viktigaste slutsatsen av vår rapport är att minskade kostnader inte måste innebära lägre kvalité. Genom att minska administrationen och konsekvent vända på varje krona, oavsett om det handlar om en kommunledningskonferens eller kostnader i skolan, går det att skapa en kultur som gynnar sparsamhet. Detta utan att vare sig skola, omsorg eller annan kärnverksamhet försämras.

I jämförelse med liknande kommuner (enligt Sveriges kommuner och landstings indelning) är Västerås redan nu ett gott föredöme med ett lågt kostnadsläge och en hög effektivitet. Det är naturligtvis väldigt bra!

Målsättningen blir i stället att se till de mest kostnadseffektiva kommuner i landet. Skulle Västerås, på lite längre sikt, bli lika effektivt som dessa skulle kommunens kostnader kunna minskas med 215,5 miljoner. För en normalinkomsttagare i Västerås innebär det 250 kronor mer i plånboken varje månad.

Utöver detta är ytterligare besparingar möjliga om kommunerna ser över sina frivilliga åtaganden, alltså verksamhet utöver det som enligt kommunallagen måste utföras.

Det är tydligt att det finns förutsättning att kunna erbjuda samma tjänster till en billigare penning utan att försämra kvaliteten. Men för att komma dit krävs politisk vilja.

Vinnarna är naturligtvis skattebetalarna som får en lika god kommunal service, men till en lägre kostnad. Därmed kan mer av lönen behållas för att läggas på sådant som skattebetalarna själva vill. Kanske en resa, kläder till barnen eller några restaurangbesök?

Vår övertygelse är att varje inbetalad skattekrona ska ge maximalt tillbaka till kommunens invånare. Västerås har lyckats väl i jämförelse med andra kommuner. Nu gäller det för kommunpolitikerna att fortsätta på samma spår.

Robert Gidehag

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons