Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Abdel Zgaia: Kina urholkar Afrikas ekonomi

Annons

I våras skrev jag en artikel i VLT "Kina - den nya kolonialmakten i Afrika?". Det var ingen överdrift. Kina håller på att bli mycket mer i Afrika. Genom att korrumpera ledarna, hålla diktatorerna bakom ryggen, använda förra seklets byggteknologi och ge slavlöner har de lyckats tillskansa sig de största byggprojekten.

Utan Kinas ledare Hu Jintao som håller Sudans president Omar Al-Bachir bakom ryggen skulle kanske Darfurs katastrof ha lösts för länge sedan. Nu har Kina gått över till nästa steg: Att plundra kontinentens naturtillgångar. Kinas president Hu har vid åtskilliga tillfällen med skärpa poängterat sitt lands ideologi: "Kina ställer vare sig politiska eller moraliska aspekter i sin relation till Afrika". Med andra ord "allt i Afrika som gagnar de kinesiska intressen är av godo för Kina".

Sedan 1996 har korrumperade afrikanska ledare uppmuntrat Kina att etablera sig som en strategisk investerare på kontinenten.

Överallt i Afrika hittar man geologer som korsar kontinenten kors och tvärs. Korrupta beslutsfattare förser kineserna med generösa licenser för att leta efter mineraler, borra efter olja och gas. Kinesiska statliga företag som China Aluminium Company (Chalco) har tusentals tekniker i Guinea, Elfenbenskusten, Cameron eller Gabon. Dessa företag har redan lagt beslag på ländernas bauxit. Guinea har till exempel 70 procent av världens reserver i bauxit, en röd mineral med vilken man framställer aluminium. Dessutom betraktas Guineas bauxit som den bästa i världen.

En stor bonus av Guineas exportinkomster på 750000 ton per år tilldelas landets president Lansana Conté. Att Guinea är ett av de mest korrumperade länderna bekymrar inte Kina.

I sin klassificering av korrumperade länder har Transparency International satt Guinea på nummer 163 av 175. Befolkningen dingnar under fattigdom, över hälften tjänar mindre än en halv dollar om dagen.

Trots att Världsbanken i sin rapport "Doing business" har varnat för att Guinea är ett land där investeringar är osäkra fortsätter Kina att stärka sin närvaro i landet. Den närmaste framtiden väntas ett stort antal kineser emigrera till Guinea och bosätta sig där med sina familjer. Inte bara i Guinea utan i Elfenbenskusten, Camerun, Gabon och andra afrikanska länder där geologer hittar mineraler.

Kanske anländer så småningom kinesiska armékontingenter för att skydda sina medborgare och investeringar. De har redan byggt en elektrisk anläggning på 750 megawatt över floden Konbouré i närheten av kinesiska bosättningar.

Abdel Zgaia

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons