Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Adoptionsliknande anställning kräver dörrvakt

Annons

Arbetslivsministern avser att i början av nästa år tillsätta en utredning med syfte att kartlägga hur man skall kunna lagstifta om den personliga integriteten i arbetslivet genom att bland annat förbjuda krav på drogtester och hälsokontroller samt utdrag ur polisens register.

Många av företagens försiktighetsåtgärder låter främmande för oss som minns efterkrigsårens goda tider, där de flesta som "orkade släpa sig fram till verkstadsporten" fick jobb, men även löpte risk att enklare förlora sin anställning om man inte levde upp till kraven eller om uppgiften ej längre behövdes.

Genom nya lagar och avtal har anställningstryggheten blivit mer och mer lik en adoption, med långsiktigt ansvar för den an-ställdes trygghet jämte lön under sjukperioders inledning. Detta har skapat ökad försiktighet vid anställning - till förfång för personer med fysiska och mentala handikapp.

Man har därför satt in extra dörrvakter i anställningsproceduren, som blivit mer finmaskig - inte minst hos små företag, som inte vågar anställa under till-växt med risk för ekonomiska och bad- will-konsekvenser om man tvingas minska arbetsstyrkan.

Jag träffade för några år sedan en före detta elev, som driver eget företag. Han hade haft 15 anställda, men i samband med naturliga avgångar successivt krympt verksamheten med mål att endast han och sonen skulle bli kvar i företaget och därefter anpassa verksamheten till denna kapacitet. Detta är följden av en enögd dödgrävarpolitik.

Vad Sverige behöver är fler jobb som kan skapas genom att underlätta företagens tillväxt i form av enklare regler samt att söka öka förädlingsgraden av våra eftertraktade naturtillgångar - exportera papper och småhus i stället för timmer, maskiner och verktyg i stället för malm etcetera.

Till detta behövs både nytänkande och ekonomiska incitament.

Thore Gårmark

Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons