Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Afrikagrupperna: För svårt att få tag i billig hiv-medicin

Annons

Nu är Världsaidsdagen här igen. Den kommer att uppmärksammas på många orter i Sverige och runt om i världen. Många kommer att rabbla upp den hemska statistiken; 37 miljoner hivsmittade, 6000 personer smittas varje dag. Men vad gör egentligen Sverige i EU för att minska spridningen och effekterna av hiv och aids?

Något som både Sverige och EU har makt att påverka är tillgången till hiv-läkemedel för de länder som drabbats hårt av hivepidemin. Ett viktigt avtal som i många fall styr tillgången på läkemedel är patentavtalet TRIPS. Avtalet ger ett starkt patentskydd åt bland annat läkemedel.

Världshandelsorganisationen WTO har mött mycket hård kritik från organisationer och utvecklingsländer eftersom det så starkt begränsar tillgången på läkemedel i fattiga länder. En av de mest omdiskuterade konflikterna när det gäller patentfrågan och den rika världens roll är just tillgången på bromsmediciner för aidssjuka världen över.

År 2001 förklarade WTO att TRIPS inte ska stå i vägen för folkhälsan och att problemet med tillgången på billiga, livräddande mediciner skulle lösas. Genom så kallade tvångslicenser skulle länder med stora behov själva kunna tillverka kopior av patenterade läkemedel utan patentinnehavarens godkännande.

2003 enades man dessutom om ett tillägg i TRIPS-avtalet för att möjliggöra för länder, utan egen kapacitet att tillverka läkemedel, att importera dessa till ett lägre pris. Detta tillägg har dock blivit hårt kritiserat eftersom det är så komplicerat att inga försök att använda det ännu har lyckats.

I förra veckan meddelades att Europaparlamentet röstat för att EU:s regeringar framöver ska tillåta fattiga länder att köpa kopior av hiv-läkemedel, när de inte har råd med originalprodukten. En glädjande nyhet kan tyckas. Men får det några verkliga konsekvenser?

Det man har gjort är att godkänna ratificeringen av tillägget till TRIPS-avtalet. Men det tillägg som EU nu ratificerat har som sagt visat sig vara för komplicerat för att fungera i praktiken. Alltså kan man fråga sig om det verkligen är något att fira.

Länder som använder sig av de flexibiliteter som avtalet tillåter, till exempel att med hjälp av tvångslicenser tillverka eller importera läkemedelskopior, riskerar därtill att utsättas för hårda påtryckningar från starkare aktörer på marknaden. Detta drabbade Thailand i början av året.

Landet utfärdade tvångslicenser för tre olika läkemedel i syfte att ge thailändska patienter gratis tillgång till dessa mediciner i statliga program. Läkemedelsjätten Abbot svarade då med att dra tillbaka ansökningar för registrering av en rad läkemedel på den thailändska marknaden. Detta inkluderade ett mycket viktigt hivläkemedel.

I somras skrev dessutom EU:s handelskommissionär Peter Mandelson till Thailand och uppmanade dem att dra tillbaka tvångslicenserna. Detta trots att dessa licenser utfärdats av Thailands hälsoministerium i enlighet med WTO:s regelsystem som tillåter inköp och produktion av läkemedel till låg kostnad för den offentliga hälsovården.

Bara en vecka innan Mandelson uttalande hade EU-parlamentet skrivit en resolution som uppmanade alla länder i EU att stödja fattiga länder så att de kan använda flexibiliteterna i TRIPS och därmed öka tillgången till livsviktiga mediciner.

Det är dags att ta ett samlat grepp så att inte EU-parlamentets agerande undergrävs av Kommissionen. EU och Sverige borde

verka för en förändring av TRIPS-avtalet, inklusive tillägget, så att det tjänar sitt syfte: att ge fattiga länder rätt till livsviktiga mediciner i samband med nationella hälsokatastrofer!

Gabi Björsson

Kanslichef Afrikagrupperna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons