Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Agera för Isaac, Freivalds!

Annons

Efter Mehdi Gezalis frisläppande från Guantanamo, vill jag liksom VLT 13/7 ytterligare aktualisera situationen kring Dawit Isaac som är fast i Eritrea. Dawit Isaac som är både svensk och eritreansk medborgare har nu suttit fängslad i snart tre år efter att ha publicerat en tidning i landet. Eritrea tillhör de länder i Afrika som totalt saknar privata medier, varken radio, tidningar eller tv. Allt är statskontrollerat. Allt som skrivs privat anses utgöra ett hot mot den nationella säkerheten, varför den kritiken snabbt tystas. En av dem som tystats är Dawit Isaac.

UD och regeringens fokus har helt och hållet varit att bevaka Sveriges intressen i förhållande till USA, och även om detta är viktigt så får inte den socialdemokratiska regeringen ha som praxis att behandla svenska medborgare olika, beroende på vilket land de råkar befinna sig i.

Principen är att regeringen ska ta tillvara Sveriges intressen och där ingår att värna samtliga svenska medborgares säkerhet runt om i världen. Instrumenten som finns är diplomati mellan utrikesförvaltningens tjänstemän, eller som i detta fall, att utrikesminister Laila Freivalds besöker Eritrea och aktualiserar ärendet. Eritreas Stockholmsambassadör, herr Araya G. Desta, har inte, verkar det som, brytt sig om de protester som vissa folkpartister och andra medborgare inlämnat till hans ambassad.

Andra instrument som regeringen förfogar över är de biståndsanslag som Sverige ger till Eritrea. Biståndet måste vara kopplat till landets demokratiska process. Vill inte regimen demokratisera landet och respektera de mänskliga rättigheterna, då ska också det svenska biståndet - helt eller delvis - återkallas.

Det är nu hög tid för regeringen att agera, Sverige får inte hantera sina medborgare och i det här fallet Dawit Isaac hur som helst. Ytterligare ett problem är att staten Eritrea inte erkänner dubbelmedborgarskap som Sverige, det vill säga Dawit Isaac betraktas inte som svensk medborgare i Eritrea utan endast som eritrean. Detta är förstås ett bekymmersamt läge.

Precis som i fallet Ghezali har vi inte fått veta något om Isaac, han har inte fått sin sak prövad i domstol och numera vet man inte var han är någonstans. Regeringen har hittills varit helt förlamad i frågan och underlåtit att agera kraftfullt. Man undrar vad som är Sveriges intressen egentligen? Jag uppmanar nu regeringen och Laila Freivalds att agera.

ROGER HADDAD

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons