Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Agneta Berliner (FP):

Annons

Ulla Karlsson drar den felaktiga slutsatsen att jag ironiserar över varför två intervjuade prostituerade inte framträder med namn eller på bild. Detta var dock en högst allvarlig, om än tillspetsad, undran från min sida. Jag menar verkligen att den vuxna människa som säger sig vara stolt över sitt agerande, även bör kunna stå för det offentligt.

Debattören gjorde ytterligare ett antal kommentarer och antaganden där jag vill klarlägga min syn. Ett tydligt ställningstagande innebär inte, som Ulla Karlsson antyder, för min del att se saker från ett enda perspektiv. Tvärt om grundar det sig ofta i mångsidig kunskapsinsamling, resonemang, reflektion och vridande på olika argument. Prostitution handlar för mig inte om ett filosoferande kring olika människors lycklighet i förhållande till varandra. Min utgångspunkt är inte heller att prostitution är en valfrihetsfråga.

Prostitution handlar om en tuff verklighet där många människor far ruskigt illa. Denna verklighet låter sig inte inordnas i fack där man kan diskutera några prostituerade som mår bra utan att ta hänsyn till den stora delen prostitution med missbruk, våld, social utsatthet och sexslaveri. Patrik Cederlöf, regeringens samordnare mot prostitution och människohandel för sexuella ändamål, menar att det är mycket stor skillnad på vad kvinnor säger som befinner sig i prostitution - och vad de säger när de tagit sig ut den. I en omfattande rapport från Brottförebyggande rådet förra året uppges att operatörerna inom sexslavhandeln är väl medvetna om att kunder inte vill köpa tjänster av kvinnor utsatta för trafficking - för att möta efterfrågan ger man därför sken av att kvinnorna är ensamarbetande och självständiga. Samma rapport uppger att sexköparna egentligen inte vet hur man skiljer på frivilliga prostituerade och sexhandelsoffer. Den som utgår från att prostitution och sexslavhandel är två helt separata fenomen lever i en teoretisk drömvärld.

Varje prostituerads verksamhet ingår som en del i den sexhandel som enligt Europol utgör en av världens mest luckrativa kriminella marknader. Och i samband med prostitution är omfattande kriminalitet vanlig - misshandel, narkotikahandel, koppleri och sexslavhandel. Att påstå något annat eller lägga argumentationen på en annan ledd medför ett osynliggörande av dem som lider inom prostitutionen. Det är en ytterligt utsatt bransch, oavsett vem som säljer. Men de negativa konsekvenserna stannar inte vid de människor som far illa inom branschen - de sträcker sig ut till hela samhället. Vår människosyn påverkas, vår syn på jämställdhet och på mänskliga rättigheter. Prostitution är sannerligen inte en tjänst som vilken annan tjänst som helst.

Agneta Berliner

riksdagsledamot för Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons