Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Agneta Berliner (FP): Myten om den lyckliga horan

Annons

I lördags skrev VLT om två prostituerade kvinnor som säger sig vara stolta över sitt yrke. Jag kan inte hjälpa att jag undrar över varför de då varken ställer upp på bild eller med sina egna namn i artikeln. Mer stolta än så är de tydligen inte över hur de tjänar sina pengar.

Det är mycket annat i artikeln som är anmärkningsvärt. Är det till exempel verkligen så att vi vill se prostitution som vilket yrke som helst? Tycker vi att kroppar är handelsvaror? Inte jag i alla fall.

För att se det absurda i stolthet och prostitution som yrke är det bra om man funderar på följande frågor:

Ska vi ha yrkesskolor för att utbilda unga tjejer och killar i prostitution?

Ska vi ha SYO-konsulenter som rekommenderar detta val av försörjning?

Ska våra arbetsförmedlingar, som de holländska, annonsera prostitutionsarbete?

"De är som vilken egenföretagare som helst" skriver VLT i artikeln. Det håller jag verkligen inte med om! Snarare tycker jag att jämförelsen ger en oerhört orättvis bild av seriösa egenföretagare. För till skillnad från egenföretagare så betalar prostituerade till exempel sällan varken in skatter, pensionsavgifter eller andra avgifter för sin verksamhet. Ändå behöver de sannolikt få samhällets hjälp när de är sjuka, gamla eller utslitna i förtid. Och hela kundkretsen är kriminell. För även om sexförsäljning inte är förbjudet i Sverige, så är köp av sexuella tjänster olagligt och straffbelagt med fängelse eller böter.

Sex är en källa till glädje och viktigt i de flesta människors liv. Självklart är det positivt att kvinnor och män bejakar sin sexualitet så länge det förenas med respekt för den eller dem man har sex med. Det är inte det som debatten om människohandel och prostitution handlar om.

Jag ifrågasätter inte att kvinnorna i VLT:s artikel trivs med att prostituera sig och jag lägger inga moraliska aspekter på deras val. Människor är komplexa varelser och våra livsval skiljer sig åt. Men jag anser att artikeln ger en glamoriserad bild av prostitution och sexarbete - myten om den lyckliga horan - vilket är olyckligt eftersom den lilla frivilliga delen prostitution göder den stora ofrivilliga prostitutionen.

Medan några få kvinnor frivilligt säljer sin kropp, blir andra kvinnor och barn mer eller mindre tvingade. Antingen av sociala omständigheter eller organiserad brottslighet. Ofta en kombination av dessa. De prostituerade är ofta lågutbildade, marginaliserade och kommer från fattiga länder. Många som hamnat i sexindustrin är utsatta för människohandel. Och många bär på trauman. Internationella studier pekar entydigt på att de som prostituerar sig ofta har blivit utsatta för traumatiska kränkningar. I en omfattande undersökning som genomförts i nio länder intervjuades 854 personer som befann sig i eller nyligen varit i prostitution. 63 procent hade varit utsatta för sexuella övergrepp i barndomen. Under tiden i prostitution hade 71 procent blivit misshandlade och 63 procent våldtagna. 68 procent uppfyllde kriterierna för posttraumatisk stressyndrom och deras symtom var lika allvarliga som för krigsveteraner, våldtäktsoffer och torterade flyktingar.

I artikeln sägs att de pengar som polisen fått för att kartlägga människohandeln i Västerås är bortkastade. Efter att i många år arbetat mot människohandel har jag helt motsatt åsikt, och välkomnar dessa pengar som säkerligen kommer att hjälpa många av de offer för människohandel som har en önskan om ett annat liv än att sälja sex.

Artikeln ger även en naiv bild när de prostituerade kvinnorna ser sig som äktenskapsterapeuter. Där kunderna som, sägs det i artikeln, kanske bråkat med sina fruar om vem som ska plocka ur diskmaskinen tar med sig blommor hem efter "behandlingen". Vilka äktenskapsproblem tror man sig lösa? Arbetsfördelningen i hemmet? Nog kan jag tänka mig bättre insatser för jämställdheten, liksom bättre anledningar att ge sin fru blommor.

Jag anser att människokroppen inte kan betraktas som en handelsvara. Även om det finns enskilda personer som säger sig trivas med att prostituera sig måste vi tala klartext om att prostitution i Sverige, och i ett globalt perspektiv, exploaterar individer, kränker mänskliga rättigheter och göder organiserad brottslighet.

Agneta Berliner

riksdagsledamot för Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons