Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Agneta Berliner (fp): Tryggare föräldrar ger tryggare barn

Annons

Många föräldrar står ensamma med ansvaret för sina barn. Inte minst trötthet och stress kan leda till konflikter och slag. Och minst 20000 barn i Sverige blir ofta slagna av sina föräldrar.

Det visar en undersökning som Allmänna barnhuset gjort bland barn i grundskolan och bland föräldrar. 3-4 procent av barnen har utsatts för allvarlig kroppslig bestraffning. Detta trots att det sedan nästan 30 år tillbaka är förbjudet att aga barn.

Föräldrar måste våga söka hjälp när det urartar hemma. Och det måste finnas hjälp att få. Tryggare föräldrar ger tryggare barn.

Folkpartiet liberalerna och övriga partier i Alliansen vill därför att ett frivilligt föräldrastöd ska kunna erbjudas alla föräldrar under barnets hela uppväxt.

Det är en av de bärande tankarna i regeringens folkhälsoproposition, som nu ligger på riksdagens bord. Ett första steg är den nationella strategi för föräldrastöd som ska tas fram under året.

Allra störst risk att bli slagna löper barn i familjer där mannen utsätter kvinnan för våld. Många av dessa barn blir både vittne och själva utsatta för misshandel. Mäns våld mot kvinnor måste bekämpas, också för barnens skull.

Riksdagen fattar inom kort beslut om en omfattande handlingsplan för att bekämpa mäns våld mot kvinnor.

En viktig åtgärd är också den lagskärpning som regeringen gjorde förra året för att tydliggöra kommunernas ansvar att ge stöd till våldsutsatta kvinnor och barn som upplever våld i familjen.

De flesta barn berättar inte för någon vuxen att de blir slagna. De vuxna som arbetar med barn och familjer måste kunna tyda signaler på att barnet kan vara utsatt för våld.

Barnrättsakademin har därför fått i uppdrag att ta fram ett utbildningsprogram om barns rätt till skydd mot våld som riktar sig till dem som arbetar i kommunerna och inom rättsväsendet.

Antalet polisanmälningar om barnmisshandel har ökat kraftigt under senare år.

I Västmanland fick polisen, enligt Brottsförebyggande rådet, förra året cirka 350 anmälningar om misshandel av barn, där gärningsmannen är en förälder eller någon annan som känner barnet.

Barnahus Västmanland, som startade i slutet av förra året, är ett bra sätt att ge utsatta barn i länet en barnvänlig, rättssäker utredning och ett samlat stöd. Då slipper barnet att slussas runt, istället kommer myndigheterna till barnet i en barnanpassad miljö.

Varje misshandel av ett barn är ett misslyckande från samhällets sida. Det är uppenbart att de insatser som gjorts för att skydda barn mot våld inte är tillräckliga.

Vi stärker nu det förebyggande arbetet mot barnmisshandel och arbetar för att de barn som utsatts för våld får den hjälp och det stöd de har rätt till.

Agneta Berliner

riksdagsledamot för Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons