Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Agneta Lejdhamre: Andra måste tala klarspråk om SD:s rasism, bruna rötter och om partiets politik i dag

Annons

Demokratin på sluttande plan om Sverigedemokraterna får ett lillfinger

Blir det som i Ungern eller Polen om ett högernationalistiskt parti som SD får makt?                                              Foto: TT

Men det hör väl ändå till vanligt folkvett att prata med alla partier i riksdagen!? Vilken brist på respekt för Sverigedemokraternas väljare att nonchalera deras parti till nästan vilket pris som helst?! Så låter det då och då i debatten om SD:s roll i Sveriges politiska landskap.

Vilka är egentligen skälen till denna motvilja? Hur många har detta klart för sig? Med följande rader vill jag uppmana till ideologisk reda och pedagogiskt, välformulerat klarspråk, särskilt från de partier som tar avstånd från SD. Att det inom Moderaterna och Kristdemokraterna finns de som kan tänka sig en SD stödd regering talar sitt tydliga språk om behovet av ideologisk medvetenhet och klarhet.

Att det inom Moderaterna och Kristdemokraterna finns de som kan tänka sig en SD stödd regering talar sitt tydliga språk om behovet av ideologisk medvetenhet och klarhet.

Här duger det inte att beskriva SD som ett rasistiskt, nationalistiskt, enfrågeparti eller liknande svepande formuleringar. Inte heller räcker det att enbart framhålla SD:s s rötter i brun, fascistisk jordmån. Det jag efterlyser är en granskning av SD:s politik av idag och hur det blottar skiljelinjer i grundläggande värderingar jämfört med andra partier.

Således, tala tydligt om vad som signaleras när ett parti och dess sympatisörer både uttalar sig och handlar på sätt som hade resulterat i massflykt från andra riksdagspartier, men inte verkar ha minsta inflytande på SD:s supporters?

Berätta – i klartext – vad som kan hända i ett land när ett högernationalistiskt parti får makt, som exempelvis i Polen och Ungern, åtminstone det sista ett föredöme för många ledande Sverigedemokrater.

Berätta – i klartext – vad som kan hända i ett land när ett högernationalistiskt parti får makt, som exempelvis i Polen och Ungern, åtminstone det sista ett föredöme för många ledande Sverigedemokrater.

Föreställ er och, utifrån det egna partiets grundläggande människosyn/värderingar, ta ställning till innebörden av SD:s hållning visavi invandrare och flyktingar. Hur skulle SD:s hållning slå mot oss, om vi själva skulle tvingas på flykt?

Hur skulle SD:s hållning slå mot oss, om vi själva skulle tvingas på flykt?

Tänk över och konkretisera hur vi som dragit ofantligt många vinstlotter i lotteriet om fred och välstånd i världen, vilket som är vårt ansvar i förhållande till sämre lottade?

När det land, betraktat som världens största demokrati, valt Donald Trump till president, är det troligt att vi här i Sverige, om än med lång demokratisk tradition, skulle vara vaccinerade mot något liknande här? Motivera utifrån det egna partiets värderingar.

Tror någon att vi Sverige klarar av att slå vakt om det vi i dag menar med en fungerande, öppen demokrati om SD får så mycket som ett lillfinger? Träd i så fall fram med ett ideologiskt sammanhängande resonemang för detta, baserat på det egna partiets ideolog.

Tror någon att vi Sverige klarar av att slå vakt om det vi i dag menar med en fungerande, öppen demokrati om SD får så mycket som ett lillfinger?

Motivera – utifrån den egna värdegrunden – varför ett lillfinger till Jimmie Åkesson inte behöver riskera att utsätta det svenska samhället för faran att halka ut på ett sluttande plan som i sin tur leder till att han och SD kommer att kräva hela handen

Sammantaget: Klargör – konkret – vilken människosyn och världsbild som utgör grunden för det egna partiets handlande och vad som skiljer sig från vad som framgår både av SD:s agerande i riksdagen och, än mer, när tungan slinter för somliga SD:s företrädare.

I raderna ovan har jag avsiktligt undvikit att explicit formulera den egna privata uppfattningen, då den har föga allmänt politiskt intresse. Däremot finner jag det vara oerhört viktigt att företrädare för politiska partier har klart för sig i vilken ideologisk mylla de är rotade och kan formulera detta på ett begripligt språk.

Det skulle avsevärt öka möjligheten att fatta vad som står på spel i dagens politiska läge.

Agneta Lejdhamre

präst, TD

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons