Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åke Wredén: Beklämmande tyst om Dawit Isaak i utrikesdeklarationen

Den tysta diplomatin har talat. Utrikesminister Carl Bildt läste i riksdagen i onsdags upp den årliga utrikesdeklarationen.

Annons

Den är en mycket bred och detaljrik redogörelse för svensk utrikespolitik, för världens konflikter och för vad som borde hända.

Där står inte ett ord om att Dawit Isaak ska släppas fri.

Där står inte ett ord om de många andra som sitter i fångläger i Eritrea därför att de styrande krossat det fria ordet.

Där står inte ens att det finns förtryck i Eritrea.

I Arvfurstens palats är det skillnad på diktaturer och diktaturer. Det finns sådana - inte så många och inte alltid de värsta - som faktiskt kritiseras, även i utrikesdeklarationen. Det finns också sådana som har fribrev från att sanningen skall nämnas i sådana sammanhang. Till de senare hör Eritrea.

Det enda i svensk utrikespolitik som gäller Eritrea och som är viktigt nog att lyftas fram i utrikesdeklarationen är gränskonflikten mellan Etiopien och Eritrea.

Längre upp i texten påstås det att Sverige under sin ordförandeperiod i EU ska reagera mot förtryck och diskriminering och värna det fria ordet och den fria tanken. Detta bör uppfattas som tomt prat, ända tills motsatsen eventuellt bevisas i handling.

EU, där Sverige blir ordförande, har ju två gånger om belönat krossandet av det fria ordet i Eritrea med att ge dess regering fleråriga biståndsavtal som stärker regimens ställning. Detta nämns inte med så mycket som en svag viskning i utrikesdeklarationen.

Så varför ska någon tro att stödet för det fria ordet är allvarligt menat, när Eritreas styrande kan hålla Dawit Isaak och hans kollegor inspärrade år efter år och mer eller mindre få betalt för det från Bryssel?

Den tysta diplomatin, sådan den odlas av Carl Bildt och Cecilia Malmström, innebär inte bara att det tassas och tassas i kontakterna med Asmara. Den innebär också, och där är det ytterst svårt att hitta någon förmildrande omständighet, att det är ett om möjligt ännu tystare tassande i fråga om att kritisera EU-kommissionens skandalösa stöd för diktaturen i Asmara.

I Bryssel begås inga fel. Detta är en rak linje i svensk utrikespolitik. Det är bara att läsa utrikesdeklarationen för att se den i svart på vitt.

Men det förstås, om Dawit Isaak inte varit så svart, då hade det nog varit bättre fart i frågan både i Bryssel och på Gustav Adolfs torg. Dessutom är han något för tysta diplomater så ointressant som demokrat, anhängare av fria riksdagsval och fri press. Det är därför han är fånge.

Men sådant ger ingen plats på dagordningen i Bryssel - och inte heller på Tidningarnas Telegrambyrå i Stockholm. Att Dawit Isaak inte var värd ett ord i Carl Bildts utrikesdeklaration var för TT en icke-händelse, inte värd att ens nämna i något av den dagens TT-telegram.

Åke Wredén

tidigare politisk redaktör på Nerikes Allehanda

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons