Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äldrenämnden: Man kan inte ställa sig i kö för framtida behov

Annons

REPLIK. Jesper Brandberg och Bengt-Åke Nilsson ägnar nästan ett helt debattinlägg i VLT åt att kritisera majoriteten i äldrenämnden; istället för att själva föreslå åtgärder eller prata om sin egen politik för hur man ska korta köer och öka antalet platser på äldreboenden i Västerås.

Glädjande är att när vi läser utvärderingen av äldreomsorgen i Västerås från de som tar del av den så ser det bra ut, vi ligger i nivå med rikssnittet. När det gäller utveckling och forskning inom äldreomsorg så ligger vi i framkant – inte bara i Sverige, utan också i världen. De särskilda boendena som finns i Västerås är biståndsbedömda och de äldre får komma med önskemål kopplat till ansökan. Biståndshandläggarna jobbar för att tillgodose så många av önskemålen som möjligt. Det kan vara svårt att hitta en ledig lägenhet som passar in. Man kan inte ställa sig i kö för "framtida behov".

I Västerås får de sökande vanligtvis ett erbjudande om boende inom 3 månader, men ibland kan det dröja lite längre av olika anledningar. Alla de som idag har fått vänta längre än tre månader har fått ett eller flera erbjudanden om bostad, det gäller idag 32 personer. 6 personer av dessa får sitt boende nu i augusti, resterande har tackat nej till erbjudande.Vi i majoriteten söker alltid dialog, samarbete och kompromisser. Detta för att hitta lösningar som är de allra bästa för västeråsarna, ibland har vi lyckats och ibland inte. Men vi jobbar hårt för bred enighet.

Det vi är eniga om politiskt är att det behövs fler boenden för äldre. Under 2017 har vi satt fokus på och arbetat intensivt med att öka tillgången på platser i Västerås. Trots överklagade detaljplaner och segdragna processer, så jobbar majoriteten aktivt vidare för att lösa så att de boenden som planeras blir klara så fort som möjligt. Vi har en boendeplan som vi ständigt arbetar med.

Vi jobbar både på lång och kort sikt. I november invigs ett nytt äldreboende i Skultuna som delvis ersätter boenden i lokaler som var olämpliga, det ger 18 platser. 2018 tillkommer 17 nya platser genom att vi bygger ut 2 befintliga äldreboenden, under 2018 öppnas även 18 demensplatser på Gryta demensboende.

Dessutom planeras nybyggnationer på till exempel Södra Källtorp, Karlslund och Öster Mälarstrand inom de närmaste åren. Utöver detta så tittar vi också på framtida äldreboenden på olika områden där vi gärna ser ett gemensamt bygge av något slag till exempel med skola eller förskola. Så problemet med för få platser på äldreboenden håller vi på att bygga bort.

Solveig Nilsson (S) ordförande Äldrenämnden

Elisabeth Wäneskog (KD) vice ordförande Äldrenämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons