Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Algeriets nya kvinnor

Annons

En snorkig gammal anekdot handlar om en FN-expert på kvinnosaksfrågor som kom till Algeriet och fann att kvinnor alltid gick tre steg bakom sina män. Hon skrev en rapport och klagade, och när hon återvände ett par år senare fann hon förnöjt att det nu var tvärtom, kvinnorna gick tre steg före männen. Skälet var, sade man henne, risken för landminor.

Inte nu. I Algeriet i dag är 70 procent av advokaterna och 60 procent av domarna kvinnor. Bland läkarna dominerar kvinnor, 60 procent av de universitetsstuderande är kvinnor. Herald Tribune hade härförleden en bild av 44-åriga Denni Fatiha som kör en stor stadsbuss genom Algers trånga gator. Kvinnor kör taxi, sköter bensinmackar, är servitriser.

Männen har slutat tro på att en universitetsutbildning skall ge dem jobb medan kvinnor ser sin chans. De har börjat komma ut ur hemmen, navigerar skickligt mellan den sekulära staten och islamismen. Förr brukade de gifta sig vid 17-18 års ålder, nu är genomsnittsåldern 29. Männen försöker jobba som nasare eller emigrerar till Algeriets näst största stad, Marseille, men kvinnorna har börjat sin klättring in i männens värld.

Men de förblir naturligtvis muslimer, har vanligen huvudduk och går till moskén. Vi ser ju samma utveckling i gulfen, i Malaysia, Pakistan och Turkiet, där det är muslimerna snarare än sekularisterna som driver fram reformer och vill in i EU.

Det finns en benägenhet i väst att se

islam som en enhetlig religion där alla strävar efter heligt krig medan där naturligtvis finns samma mångfald som i den kristna kyrkan med alla dess trosriktningar, från jesuiter till Jehovas vittnen. Usama bin Ladins huvudfiende var det av USA stödda Saudiarabien med dess reaktionära kvinnoförtryck, kroppsstraff och kleptokrati.

Jag har varit i Algeriet bara en gång men den gången varade ett år. Jag arbetade för FN, reste mycket i landet, med långtradarchaufförer genom Sahara, besökte försöksjordbruk, yrkesskolor, projekt.

Alger låg bländande vitt vid Medelhavet som om det av misstag blåst dit från det Frankrike dit så många algerier riktade blicken utom vid bönetimmen då de vände sig mot Mecka.

Det var ett kluvet folk vars viktigaste gröda var det vin Koranen förbjöd dem själva att dricka. Alla folk i Afrika har, brukade det sägas, antingen övervärdeskomplex eller mindervärdeskomplex, utom sudaneserna som inte har någotdera och algerierna som har bägge. Men det stämmer inte längre.

Efter det fasansfulla befrielsekriget från Frankrike gick algerierna till val men liksom palestinierna röstade på Hamas röstade algerierna på "fel" parti, islamisterna. Det ledde till ett inbördeskrig med 100 000 stupade. Regeringen har försökt lösa de kvardröjande problemen med en folkomröstning, något i stil med den sydafrikanska sanningskommissionen. Det hindrar inte att många av de arbetslösa och missnöjda söker sig till extremislam, med terroristattacker som följd.

Som så många andra länder har Algeriet också ett problem med sin minoritet i form av nationalistiska strömningar hos kabylerna som är berber och inte ens semiter - vill man följa gubben Noaks schema är de snarast hamiter.

Nu har väst tappat mycket av sitt gamla intresse för Algeriet och kanske är det bara bra. När utländska intressen drar sig tillbaka måste människor själva klara upp sina inbördes slitningar, som de gjort i Malaysia, Angola, Kamerun, Québec och den fria lilla delen av Somalia, Puntland.

När Algeriets nya kvinnor kommer in i både förvaltning och näringsliv kan detta, menar analytiker, ha en både modererande och moderniserande effekt på Algeriets såriga politiska liv.

De allra flesta människor vill leva i fred och kan göra det bara de får vara i fred. Släpper man in en räv i en hönsgård börjar hönorna hacka ihjäl varandra och lugn blir det inte förrän man lyfter ut räven. Kanske är det dags att vi i väst slutar lägga oss i saker som inte angår oss?

Bengt Rösiö

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons