Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla barn har rätt att gå i skola – även papperslösa

Annons

Hur vi tar hand om de som är mest utsatta är en temperaturmätare på vilka värderingar vårt samhälle står för. I Sverige finns en stolt tradition av att värna mänskliga rättigheter och stå upp för humanitet.

Dessvärre finns det nu krafter inom den etablerade politiken som vill ändra på det, vilket är tydligt efter att Moderaterna i Västmanland föreslagit att papperslösa barn inte ska ha rätt till skolgång.

Barn och unga ska respekteras och ges möjlighet till utveckling och trygghet. I Sverige har vi länge erkänt barns rättigheter och arbetat för att varje barn i vårt land ska ha det så bra som möjligt. Det har vi gjort genom att säkra möjligheten till vård, skola och utbildning, meningsfulla fritidsaktiviteter och trygghet.

Men alla barn är inte så lyckligt lottade att de föds i ett tryggt hem i ett säkert land. En del barn tvingas fly själva och ta sig an farliga resor för att undkomma förtryck och krig. Andra flyr tillsammans med sin familj, på lika farliga resvägar. Barn väljer inte sina egna öden, utan är knutna till sina föräldrars livsval och beslut. En del av de som kommit till Sverige med sina familjer som sen inte fått asyl eller rätt att stanna väljer att vara kvar i Sverige, utan tillstånd.

Det kan bero på olika saker, men säkert är att det är ett beslut som innebär en mycket utsatt tillvaro, med få kontakter med myndigheter och med stora risker att utnyttjas.Det medför att det finns barn i Sverige som lever i mycket svåra situationer som de själva inte valt. Miljöpartiet slöt under förra mandatperioden en överenskommelse med den tidigare regeringen för att just de barnen, som ofta kallas papperslösa, skulle ha lika rätt till skolgång och få stöd i sin kunskapsutveckling. Vi vet att rätten att gå i skola för de barn som flytt till Sverige innebär en viktig möjlighet till normalitet i en annars otrygg vardag, oavsett om man är här som asylsökande eller lever som papperslös.

För oss är detta inte bara rätt ur ett moraliskt perspektiv, det är också ett åtagande enligt deklarationen om mänskliga rättigheter. Därför oroas vi djupt över den syn på barn som Moderaterna i Västmanland ger uttryck för när de vill ta bort utsatta papperslösa barns rätt till skolgång. Det är en farlig väg att gå för ett samhälle när vi börjar vela och rucka på principen om barns rättigheter.

För Miljöpartiet är det självklart att barn inte ska förvägras skolgång. Att Moderaterna Västmanland nu vill göra så visar att de är ett parti på ett sluttande plan vad gäller synen på mänskliga rättigheter. Det är både sorgligt och beklagligt, inte minst för de barn som skulle drabbas om deras idéer blir verklighet.

Maria Ferm (MP), riksdagsledamot och migrationspolitisk talesperson

Markus Lindgren (MP), utbildningspolitisk talesperson Miljöpartiet de gröna i Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons