Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla barn har rätt till en fungerande grundskola

Annons
Onödigt krångligt. Man ska som handikappad elev inte behöva be om nyckeln till de låsta handikappanpassade toaletterna på sin skola, skriver Thomas Roth.foto: scanpix

Det kan vara svårt att sätta sig in i hur full-komligt begränsad man kan bli som människa när man har ett handikapp av något slag. Allt det enkla i vardagen som vi tar förgivet är mycket stora hinder för en rörelsehindrad person med exakt samma behov och känslor som en utan handikapp. De flesta av oss utan rörelsehinder skulle inte klara av ens några timmar i denna situation.

I skolan vill nog de flesta, handikappade eller ej, ha möjlighet till skolkamrater. Men det förutsätter tillgänglighet, att det är enkelt att ta sig fram, utan att det tar stopp. Det förutsätter inkludering, att man får vara med dem som inte har något handikapp, att få vara delaktig.

Men det förutsätter också exkludering, om det är det som behövs, för att kunna arbeta ostört i skolan. Men för att detta ska vara möjligt krävs att skolan man går på är anpassad för elever med olika handikapp.

Det här, kära politiker, är en bristande vardagsbild för de rörelsehindrade barnen på de två Rh-Bäckbyskolorna i Västerås. Eleverna blir påminda om det här, utifrån vilket handikapp de har. Och det gör inte saken bättre att Rh-verksamheten på Bäckby har delad verksamhet på två skolbyggnader. Det rör sig bara om några hundra meter men det är ändå långt. Vi bor faktiskt i Sverige, där det är kallt klimat sex månader om året, med allt vad det innebär med kläder och väder. Detta tar tid och personal och ett evigt pusslande!

För att inte glömma det enorma avståndet till det besöksutbud som Västerås stad har att erbjuda skolbarn. Det saknas pengar till dessa transporter och hur ska rullstolsburna få plats på VL:s stadsbussar? En sådan resa kan bli helt förstörd för en Rh-klass. Är det fullt på bussen så får man vänta på nästa.

Man kan förstås alltid skicka ett barn med en ledsagare i taget, utan den trevliga delaktigheten klasskamrater emellan på besöksplatsen. Inte så kul! Och det rimmar mycket illa med att inte diskrimenera människor i en handikappanpassad stad som Västerås.

Rh-skolans barn borde få gå i en grund-skola i ett plan, från förskola till årskurs 9, med möjlighet till inkludering i de klasser med barn utan handikapp. Denna F-9-skola skulle ligga mer centralt så att tillgängligheten blir vad den borde vara för de handikappade eleverna på Rh-Bäckby.

Att försöka få dessa barn att växa och bli mer självständiga stöter hela tiden på problem, trots att det borde ha fungerat för länge sedan.En helt anpassad skola, inte halvt! Man ska inte behöva be om att få nyckeln till de handikappanpassade toaletterna! De är låsta av någon anledning. Och dörröppnare borde ha varit vara på plats vid det här laget. Sådana här saker måste bara fungera, trygghet i en och samma skolbyggnad!

Det kanske finns någon annan skola som bättre kan ta vara på de resurser som den extra skolpeng ett handikappat barn ger!

Vad tycker de rödgröna partierna om detta? Den 21 mars ska beslut om Bäckbyskolans framtid fattas. Anser de att Rh-barnen bara ska åka med i ogenomtänkta beslut?

Ni som fattar dessa beslut, skaffa er kunskap först!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons